Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš i ředitel Domu historie Bavorska v Řezně Richard Loibl stvrdili svým podpisem výstavu „Baroko v Bavorsku a Čechách“. Zaměří se na významné momenty společné historie. Jejím výsledkem bude poutavý obraz Baroka, jako doby, kdy obě země podávaly úžasné kulturní výkony. Nejprve se výstavy dočkají Němci od května do září 2023, poté se přesune od listopadu 2023 do května 2024 do Národního muzea.

Půjde zatím o nejvýznamnější projekt mezi oběma zeměmi. „Když bych měl jmenovat jen jeden jediný exponát a kolegové by to slyšeli, klepali by si na čelo a podepsal bych si tím ortel,“ odpovídá Blesku se smíchem ředitel Domu historie Bavorska v Řezně Richard Loibl. Natipovaných je v současné chvíli na 400 exponátů, ale pouze 200 bude vystavených a to na obrovském prostoru o 1 500 metrech čtverečních. 

„Rozhodně to není náhodou, že má první zahraniční návštěva vedla do Česka a do krásného města Prahy,“ raduje se bavorský ministr Markus Blum. Obě naše země jsou prý schopné ke společnému vnímání historie, i když se můžeme na události dívat rozdílně. „Doba baroka byla epochou, kdy na obě země hleděl celý svět,“ říká hrdě Richard Loibl. 

Pan doktor Sekera

Na rozdíl od galerijních expozicí se tato dotýká baroka jakožto epochy. Představí třeba politický a duchovní kontext. Jednu část například tvoří popis procesu, jak v baroku vznikala umělecká zakázka. Výstava začíná rokem 1618, dva roky před Třicetiletou válkou a končí korunovací otce Marie Terezie na českého krále v roce 1723. 

Z českých kousků se může návštěvník těšit na výstavní štít Petra Voka z Rožmberka, dřevěnou desku s reliéfem a vyšíváním z roku 1611. „Ze zahraničních jsme zatím ve fázi předběžného oslovování,“ říká známý historik Sekera. Čekalo se na podpis smlouvy, aby mohli organizátoři požádat další muzea, zejména v Rakousku a Německu, o půjčení exponátů. Tým prý „pošilhává“ také po Nizozemí.

Video
Video se připravuje ...

Dva podpisy a je “vymalováno”. Ředitel Národního muzea a ředitel Domu historie Bavorska stvrdili dvěma škrty plánovanou monumentální výstavu o Baroku. Nejprve bude v Německu, poté v Česku Jan Dařílek

Fotogalerie
11 fotografií