Příspěvek se na facebookovém profilu objevil ve středu a vzbudil řadu negativních emocí. „Budoucí maminky přicházející k porodu na naši gynekologicko-porodnickou kliniku tráví určitý čas na porodním předpokoji. Na jednom z našich dvou porodních sálů se podařilo takový pokoj upravit a prakticky vybavit,“ popsala porodnice. Nový háv pokojům dala architektka Ing. Romana Mašková, která má na svém kontě i rekonstrukci porodnice v Příbrami.

Nemocnice dále chválí praktickou stránku proměny. „Architektce se hlavně podařilo vyřešit problém s úložnými prostory, které umístila na původní luxferovou stěnu se vstupními dveřmi,“ uvedla. Budoucí maminky tak mají větší soukromí, zároveň se tím podařilo vyřešit i světlo z hlavní chodby, které dříve hlavně v noci rodičky rušilo. Porodnice uvedla, že se nejedná o konečnou fázi rekonstrukce, velké změny ji teprve čekají. Přesto se pod příspěvkem rozohnilo nemálo bývalých rodiček. „Ještě to tu co nejvíce zútulníme a vyřešíme pár detailů. Je to taková první vlaštovka, která předchází plánované velké rekonstrukci a dostavbě kliniky, která umožní navýšit počet porodních pokojů,“ ujasnila nemocnice. 

Změny, které architekta provedla, se ve velkém setkaly s nepochopením. Mnozí totiž neviděli žádný rozdíl. „To je jako bych si měla mezi lidožrouty vybrat, jestli chci být uvařená, nebo ugrilovaná,“ uvedla Kristýna. Na jiné zase prostředí působí depresivně. Nová verze je dokonce podle uživatlky Evy chladnější a odpudivější. 

Policejní kartotéka

Kritickými příspěvky se to pod příspěvkem porodnice jen hemžilo a někteří si opravdu nebrali servítky. „Už to nevypadá jako pitevna, ale jen jako policejní kartotéka! V tom kachličkovém pokoji jsem ležela před dvěma lety. Nic extra, i když musím říct, že to nebylo zdaleka to nejděsivější, co jsem během pobytu tam zažila. Kdyby nemoderní interiér vyvážil lidský přístup personálu, tak bych asi byla shovívavější, ale spíš to bylo jako exkurze v base,“ podělila se jedna ze sledujících o osobní zkušenost s porodnicí. „Skvělá práce! Každá budoucí máma přece touží si z porodu odnést trauma v podobě absolutně nulového soukromí a být na vše sama bez milujícího partnera,“ napsala jedna z uživatelek. „OK, takže klasickej chlív,“ přidala komentář další. 

Přestože mnoho žen v porodnici postrádá soukromí a intimitu a problém s tím se novou proměnou nijak nevyřešil, některé bývalé rodičky si nemocnici chválí a nedají na ni dopustit. „V rámci možností to máte povedené, až vám tady remcající spoluobčané přispějí na pořádnou rekonstrukci, tak to bude úplně perfektní,“ uvedla Hanka. Pozitvní komentáře se ale hledají jako jehly v kupce sena.

Vlna nevole a nepochopení, která se pod příspěvkem strhla, porodnici překvapila. Rozbouřené vody se snažila uklidnit vedoucí odboru PR a marketingu Marie Heřmánková. „Překvapily nás emoční a zlé komentáře k rychlé a drobné úpravě jednoho konkrétního pokoje. Přitom jde o bouři ve sklenici vody, v létě totiž zahajujeme kompletní rekonstrukci porodních boxů, které projdou zásadní změnou a nabídnou rodičkám komfort a bezpečí na špičkové úrovni. Pokud má někdo potřebu ventilovat svou frustraci tímto způsobem, podává to svědectví spíše o něm než o naší porodnici,“ uvedla Heřmánková.

Vyjádření Heřmánkové situaci neuklidnilo, spíše naopak. „Pošlete vedoucí odboru PR a marketingu na školení o trendech v porodnictví ve 21. století a o tom, jak probíhá porodní proces a co je potřeba v jeho jednotlivých fázích, aby porod proběhnul bez komplikací – třeba jí pak dojde, co bylo na tom obrázku nevhodné a proč z toho ženy nejásají nadšením. A ano – stále mě šokuje, že to vedoucí marketingu a PR porodnice Apolinář překvapilo. To je opravdu katastrofální vizitka pro tak krásný prostor, jakým jistě zcela jinak budova jako celek je,“ uvedla uživatelka Markéta. 

Fotogalerie
18 fotografií