Například v Základní škole u svatého Štěpána v Praze 2 je nyní nemocných 11 vyučujících z 24. Podle ředitelky Jany Páčové všichni onemocněli po rizikovém kontaktu s nakaženým mimo školu. Ve škole jinak platí domluva, že vyučující stále nosí respirátory, řekla. Do výuky se podle ní kvůli velké absenci pedagogů museli naplno zapojit i ti, kteří jinak pracují na částečný úvazek. „Máme zkušenost, že vyučujícím je (při covidu-19) skoro vždy opravdu špatně, mají horečky, kdežto u žáků to takový průběh nemá,“ řekla. Na začátku týdne podle ní zůstalo v karanténě sedm z osmi tříd druhého stupně, z toho čtyři po lyžařském kurzu.

Situaci po lyžařském výcviku označila Páčová za nejhorší. I když na něj všichni žáci včetně očkovaných odjeli s negativním PCR testem, v dalších dnech začali mít příznaky nemoci a kurz musel předčasně skončit. Ředitelka pak požádala rodiče, aby nechali děti opět otestovat PCR metodou. Nemoc se podle ní u žáků projevuje postupně, takže ani po skončení pětidenní karantény se zatím všichni vrátit nemohou.

„Místo 24 žáků máme sedm fyzicky ve třídě a pro nás je tato varianta ještě horší, než nechat žáky na on-line výuce,“ řekla. Zajistit výuku je nyní podle ní extrémně náročné. „Já třeba mám učit pět hodin a za týden mám odučených 15 v hybridním způsobu, kdy mám třeba sedm dětí ve škole a zbytek třídy na on-line výuce,“ popsala.

V karanténě je nyní také šest tříd z 23 v Základní škole náměstí Svobody v Praze 6. Zaměstnanců tam ale chybí jen pět ze zhruba 100. „Já si myslím, že to už stagnuje. Už to bylo i horší, měli jsme třeba osm nebo devět tříd v karanténě v jednu chvíli. To bylo někdy na konci minulého týdne,“ řekla ředitelka Michaela Rybářová. Některé třídy se podle ní dostávají do karantény opakovaně, což pobuřuje rodiče. Doplnila, že do karantény chodí třídy po rizikovém kontaktu s nakaženým, nikoli po pondělním antigenním testováním.

Test-to-stay

V případě, že začne mít žák příznaky nemoci uprostřed týdne a doma mu vyjde antigenní test, škola stále využívá systému test-to-stay, řekla Rybářová. Třída se pak testuje každý den a nosí roušky i ve výuce, dokud není jasný výsledek PCR testu nemocného. Do karantény třída odchází, když se nákaza potvrdí. Systém test-to-stay podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové ve školách skončil, když se od 17. ledna omezilo pravidelné testování žáků antigenními testy z dvakrát na jednou týdně. Podle Rybářové ale tento systém nikdo z ministerstva neodvolal.

V ZŠ Olešská v Praze 10 jsou nyní v karanténě dvě třídy. I v této škole nosí všichni pedagogové všude respirátory, aby se jich karanténa v případě výskytu nákazy netýkala. Pět zaměstnanců školy je nemocných, takže v izolaci. „To situaci komplikuje, ale zatím neochromuje,“ řekla ředitelka Petra Rohlíčková. Situace už podle ní byla horší. Škola má zhruba 50 pedagogů.

Ještě lepší je situace v ZŠ Vratislavova v Praze 2. V karanténě tam momentálně není žádná třída ani učitel, doma zůstávají pouze jednotliví žáci, řekl ředitel Jiří Trunda. Jde o případy dětí, které měly pozitivní test po pondělním pravidelném testování nebo které jsou doma s nemocnými rodiči, vysvětlil. V některých třídách proto podle něj nyní funguje takzvaná hybridní výuka, kdy mají učitelé zapnutou kameru počítače a učí zároveň přítomné i ty, kteří jsou on-line. Škola má 16 tříd a 30 učitelů. V minulém týdnu byla situace ve škole srovnatelná jako nyní, v uplynulých měsících byla někdy horší, uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Novinky z vlády: 30 dní po covidu žádná karanténa a omezení platnosti očkovacích certifikátů Blesk Zprávy / ČTK

Fotogalerie
9 fotografií