„Je to skvělá úžasná šance pro spousty dlužníků vymanit se z dluhové pasti, ze které není úniku,“ řekla radní Hana Marvanová (STAN), když hodnotila měsíc a půl od začátku celé akce. Ta probíhá od 28. října do 18. ledna a politici i lidé z organizace Člověk v tísni opakovaně upozorňují na to, aby se lidé o této možnosti informovali a případně jí využili.

Upozornila, že už uběhla polovina lhůty, kdy se lidé mohou zbavit svých dluhů vůči veřejným institucím. Praha se podle radní snaží co nejvíce informovat všechny lidi, kterých se to může týkat. Zřídila informační linku na čísle 800 100 000. 

Největší počet dluhů je u Dopravního podniku hl. města, kde se jedná o 173 tisíc exekucí a dluhy v hodnotě více než 180 milionů. Podle Marvanové roste počet dotazů od lidí, kteří se na milostivé léto ptají. Upozornila také na to, že velká částka se týká také exekucí kvůli dluhům na nájemném za byty nebo nebytové prostory. „Evidujeme téměř 2 tisíce dlužníků s jistinou ve výši 128 milionů korun,“ řekla Marvanová. Lidé si podle ní u nájemného často neuvědomují, že se lze zbavit dluhů, který byl původně jen několik tisíc korun, ale postupně narostl na desetitisíce na úrocích z prodlení.

Pražský zastupitel a poslanec Partik Nacher (ANO), který je jedním z předkladatelů zákona, jenž celou akci umožnil, uvedl, že u akciových společností spadajícími pod hlavní město ho lze využít u 182 tisíc exekucí, u příspěvkových organizací u 6,5 tisíce exekucí a u magistrátních odborů u více než pěti tisíc exekucí. „V součtu jsme někde kolem 194 tisíc exekucí, které mohou být vyřešeny prostřednictvím milostivého léta,“ uvedl k dluhům vůči městským společnostem na magistrátu. 

Výhodné i pro věřitele

Pražská plynárenská registruje 7400 pohledávek ve výši asi 86 milionů korun, Pražské služby 111 dlužníků s dluhem 8 milionů Kč a Technická správa komunikací 78 exekucí v částce zhruba 2,25 milionu korun. Lidé v exekuci dluží rovněž zdravotnické záchranné službě, městské knihovně nebo Lesům hlavního města.

Nacher sám řeší případy, kdy se na něj obrací lidé, kteří se svých dluhů chtějí zbavit. Zabýval se případy dluhů u dopravního podniku, Pražské plynárenské i společnosti PRE, u které zatím panuje názor, že do akce nespadá. Ředitel společnosti Pavel Elis by si ovšem podle Nachera přál, aby se PRE také zapojila. „I pro ně je to benefit,“ poznamenal. Dodal, že milostivé léto tak není výhodné jen pro dlužníky, ale i pro věřitele. Často totiž od dlužníků v posledních letech nedostávají ani korunu a takto se jim vrátí alespoň jistina, a proto se do akce zapojily i některé soukromé společnosti jako například banky.

Stejně jako radní Marvanová vyzývá dlužníky, kterých se celá akce týká, aby své dluhy řešili a nenechávali to na poslední chvíli, protože čas mají jen do 28. ledna. „Často se zbavíte dluhů, které jsou desetkrát vyšší než je ta jistina,“ upozornil.

Informujte se!

Informační kampaň, kterou Praha rozjela, chválil David Borges z neziskové organizace Člověk v tísni, která pomáhá lidem vypořádat se se svými dluhy a jež uspořádala i veřejnou sbírku na pomoc těm, kteří na splacení dluhů nemají. Provozuje také informační linku na čísle 770 600 800. „Šokoval nás počet zájemců, v jednu chvíli nám každých 90 vteřin volal člověk, který chtěl milostivé léto prodebatovat,“ řekl. Naprostá většina exekutorů se podle něj chová férově, jsou ale i případy, kdy nereagují na žádosti lidí, a i proto by bylo vhodné se k tomu vrátit v budoucnu.

Lidé nemusí mít na to zaplatit

Marvanová také upozornila na to, že někteří lidé nemusí mít dostatek peněz na to dluhy splatit, protože času není zas tak moc a dluh musí uhradit do 28. ledna. „Mám obavu, že pro některé lidi, kteří k nám volají, to nebylo možné, protože shání finanční prostředky,“ podotkla. Mělo by se podle ní uvažovat o tom, že by se akce mohla někdy v budoucnu zopakovat.

Patrik Nacher upozornil na to, že pokud by své dluhy vůči veřejným institucím vyřešili pomocí milostivého léta úplně všichni, kterých se týká, mohlo by jít o třetinu až polovinu všech lidí v exekucích.

Fotogalerie
10 fotografií