Terasa je nyní bezpečná, je to posouzeno statikem. Zesílily se nosné konstrukce a některé byly doplněny dalšími navářkami. Celá konstrukce byla opískována. Schodiště je celé nové a je zde nová izolace, která způsobila většinu problémů, protože tam zatékalo. Stav, který tu nyní je, bude několik desetiletí dostačující, aby zde nedošlo ke statickému porušení. Zesíleny jsou i konstrukce nad stanicí metra,“ řekl Chabr.

Minulé vedení Prahy uvažovalo o zbourání celé terasy a výstavbě nové. Současné vedení města od původního záměru upustilo. „Vzniklo by zde nové těleso terasy, jakési skleněné monstrum za 200 milionů. My přistoupili k opravě,“ řekl Chabr.

Pro pěší je nyní terasa přístupná bez omezení a zbývá dodělat pouze některé izolace, například u budovy České spořitelny. Naopak jižní vstup do stanice metra zatím zůstává uzavřený. „Co se týká vestibulu metra, tam komunikujeme s DPP, který tam ještě instaluje některé technologie. Nicméně do letošního 23. prosince by měl být otevřen i výstup z metra,“ řekl Chabr.

Další úpravy chystá město společně s radnicí Prahy 4 nejen na celém Budějovickém náměstí, pro které vzniká na magistrátu studie rozvoje, ale také uvnitř tzv. bazénu, který je mezi vstupy do metra pod úrovní chodníku. Podle Hrozy v příštím roce nechá městská část například odstranit některé nevzhledné květníky s keři.

Historie terasy

Terasa byla vybudována v roce 1977, nikdy se neopravovala a její stav se postupně zhoršoval. Problémem bylo například zatékání do konstrukce. Havarijní stav byl znám od roku 2010. Stavba však právně nikomu nepatřila a teprve v roce 2013 úředníci Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. Před více než třemi lety musela být terasa kvůli havarijnímu stavu dočasně uzavřena, následně město dojednalo opravu.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít 22. ledna 2018. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale úřad nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo obchodnímu centru DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Fotogalerie
31 fotografií