Než přišlo letos koncem října velké překvapení, trvalo to více než tři desetiletí. Někdy kolem roku 1990 si paní Hana (dnes 69, na přání rodiny redakce změnila jméno) všimla muže, který se zbavoval obrazu. „Před popelnicí, kam se ho už už chystal umístit, obraz zachránila. Vzala si ho domů – ne ovšem kvůli malbě, zaujal ji hlavně jeho zlatý rám,“ prozradil Blesku její syn a současný majitel (43) díla, který si přál zůstat v anonymitě. Obraz skončil v komoře v bytě v pražských Střešovicích, kde zůstal přes 30 let. „Když jsme ji na podzim vyklízeli, znovu se dostal na světlo. A mě napadlo, že bych ho mohl někam zanést ukázat,“ řekl.

Odhalili poklad  

Malbu na poškozeném plátně odnesl nálezce svému kamarádovi, znalci umění a majiteli aukční síně, Tomáši Hejtmánkovi do jeho galerie v Bubenči. „A to udělal, jako kdysi jeho maminka, moc dobře,“ řekl Hejtmánek Blesku. Jakmile prozkoumal podpis malíře Reného Portocarrery, bylo mu jasné, že jde o cennost. Obraz s názvem Flores roku 1966 vytvořil významný kubánský umělec, jehož díla zdobí světové sbírky a v aukcích se běžně nabízejí za desítky i stovky tisíc dolarů. „Plátno bylo dvakrát proříznuté a mohlo se zdát, že obraz je na vyhození. Po zrestaurování ale poškození není znát,“ dodal Hejtmánek. Dílo teď svým objevitelům zpříjemní svátky, míří totiž do prosincové online aukce, kde může být vydraženo za vysoké částky.

Obraz je do 13. prosince vystaven v bubenečské galerii Arthouse, den poté jej v aukci získá nový majitel.
Autor: Arthouse Hejtmánek, Cuba Treasure

Miliónový nález  

Jak Hejtmánek uvedl, vyvolávací cena obrazu Flores je stanovena na 150 tisíc korun, díky online dražbě přes mezinárodní internetový portál se ale nejspíš vyšplhá mnohem výše. Možná i do milionů! „I to je důvod, proč radím nalezený obraz, který se nám osobně třeba nelíbí, neničit a nevyhazovat! Nikdy totiž nevíte, jakou může mít doopravdy cenu,“ řekl.  

Byl to mimořádný talent  

René Portocarrero (1912–1985) maloval od čtrnácti let. Původně studoval na Akademii San Alejandro, odkud ale odešel. Díky svému mimořádnému talentu získal i přesto uznání nejen jako malíř, ale i sochař, keramik, scénický výtvarník a ilustrátor. První výstavu měl v roce 1934 v Havaně, poté procestoval Ameriku i Evropu. V zahraničí poprvé vystavoval roku 1945 v galerii v New Yorku.  

Blesková zpráva  

V proslulé londýnské aukční síni Sotheby‘s se letos 17. listopadu prodal Portocarrerův obraz El brujo (Čaroděj) z roku 1945 za 226 800 dolarů. S aukční přirážkou tedy za více než pět milionů korun.

Fotogalerie
8 fotografií