Trojmezí je rozsáhlé nezastavěné území na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče.

Neúspěšné studie

V minulosti vzniklo několik studií, které nechala vytvořit buď občanská sdružení, vlastníci některých pozemků nebo developerské společnosti. „Žádná z těchto studií však nenalezla potřebný společenský konsensus,“ píše se v dokumentu.

Nová studie má být rozdělena na dvě části, a to analytickou a návrhovou. V první bude popsán a definován potenciál, hodnota a problémy území v současné době. Druhá část bude obsahovat návrh, co s územím dál. V něm bude uvedeno, jak zachovat rekreační potenciál, ochrana přírody i návrh možné výstavby v některých okrajových částech.

Trojmezí je z převážné části zahrnuto v přírodním parku Hostivař – Záběhlice a prochází jím několik toků. Nejvýznamnějším je potok Botič, jehož meandry jsou přírodní památkou a lokálním biokoridorem. Dále zde teče Chodovecký a Košíkovský potok, na kterém jsou vybudovány tzv. retenční nádrže pro zadržování vody. Ve střední části jsou charakteristickým prvkem území sady.

Oblast se developerské firmy, které tam vlastní pozemky, pokoušely v letech 2006 až 2010 zastavět. Proti tomu se tehdy postavili místní a posléze i radnice a magistrát. O zamýšlené výstavbě jednali radní i v říjnu 2015, kdy zamítli návrh změny využití několika pozemků, na nichž chtěl developer vybudovat domy, obchody, školy a kulturně-rekreační objekty. Magistrát podle dřívějších vyjádření nevyloučil, že by mohl část pozemků využít pro výstavbu městských bytů.