Kmen smrku poputuje na pilu a vyrobené fošny poté truhlářským učňům Střední odborné školy Jarov, kteří z nich vyrobí nábytek pro městské organizace. Větve zpestří jídelníček zvířat v trojské zoo. „V pátek se začalo s odstrojováním vánočních ozdob, dneska se rozřezávají větve a následně se sundá i kmen,“ řekl pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Dodal, že kmen poté zamíří do pily v obci Sibřina východně od metropole. Nábytek, který následně učni ze dřeva vyrobí, podle radního zamíří podle potřeby do dětského domova nebo zařízení pro seniory. Stejně se stromem město naložilo i loni.

21,5 metru vysoký smrk THMP s pomocí jeřábu položila na zem, následovalo ořezání větví a rozdělení kmene na menší části. O zhruba dva dny trvající odstrojení asi 280 ozdob a šestikilometrového světelného řetězu se před tím podle informací firmy postaraly dvě posádky elektromontérů. Veškeré dění na Staroměstském náměstí můžete sledovat v přímém přenosu, který připravila Mall.tv. 

Nejznámější strom Česka

Smrk ztepilý se každoročně stává nejznámějším stromem Česka. Letos jím byl jehličnan, jenž až do 21. listopadu stál na pozemku v Dolní Černé Studnici u Jablonce nad Nisou, tedy více než 100 kilometrů od Prahy. 

V noci na 23. listopadu ho tahač dovezl do centra Prahy. Tam ho pak pracovníci Technologií hlavního města vztyčili, hotovo bylo kolem 3:30. V následujících dnech se pak strom oblékl do vánočního hávu. 

„Pro zdobení jsme letos zvolili dominantní barvy hlavního města Prahy, to je žlutá a červená. Žlutou jsme tedy nahradili zlatou, takže zlatá a červená budou dominovat 240 světelným koulím. Ale abychom navodili vánoční atmosféru, na stromě se také objeví více než 40 prostorových sněhových vloček a tak jako každý rok i letos bude strom lemovat přes šest kilometrů světelných řetězů,“ popsal Blesku ještě před nazdobením předseda představenstva Technologií hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Kácení vánočního stromu, 10. ledna 2022:

Video
Video se připravuje ...

Staroměstské náměstí, 10. ledna 2022. Blesk.cz - David Malík

Slavnostní rozsvěcení se letos kvůli epidemiologické situaci nekonalo, strom se rozsvítil v pátek 26. listopadu pět minut po páté odpoledne. Vláda na poslední chvíli - dva dny před zahájením vánočních trhů na Staroměstském náměstí - rozhodla, že konat se nesmějí ani samotné trhy. 

Vybírali z 35 stromů

Majitel se smrk rozhodl pokácet z bezpečnostních důvodů. „Vybírali jsme z 35 stromů, tenhle vyhrál díky svému tvaru a bohatému ovětvení, ale dlouho jsem se zdráhal, než jsme dali palec na to, že absolvujeme takhle náročnou operaci i po té logistické stránce. Pražané si ale určitě zaslouží ten nejkrásnější stromeček. Od začátku byl hlavním favoritem, ty další stromy byly u České Lípy a na Šumavě, ale tenhle přes svoji náročnou polohu prostě zvítězil,“ řekl novinářům Jílek.

Strom pokácel v neděli 21. listopadu kolem desáté hodiny dopoledne mistr České republiky v kácení stromů Jiří Vorlíček, byl to už jeho desátý vánoční strom pro Prahu. Smrk po celou dobu jistil jeřáb, protože bylo potřeba nejprve spodní část zbavit větví a připravit podle šablony tak, aby mohl být bez další úpravy usazen na Staroměstském náměstí. Dřevorubec také před uložením stromu na tahač označil na smrku stranu, která bude vidět od orloje. „Až ho budou z pondělka stavět, tak to budou mít zjednodušené, protože za umělého osvětlení se to ne vždycky dobře trefuje,“ dodal Vorlíček.

Kolem 15:30 pak vyrazil nadměrný náklad směrem na Prahu, pomoci museli energetici, protože při výjezdu bylo nutné nadzvednout elektrické vedení. Tahač s šestitunovým nákladem vyrazil směrem přes Jablonec nad Nisou a dál na rekonstruovanou křižovatku Rádelský mlýn, která se pro běžný provoz otevře až za tři týdny. Strom pak po drobných komplikacích dorazil do Hostivaře, kde strávil noc.

Fotogalerie
287 fotografií