Alternativní příbytek si elektřinu vyrobí sám ze solárních panelů a větrných turbín. Elektřina se ukládá do baterií, jejichž stav je možné sledovat přes aplikaci. Valda dílo původně zamýšlel jen jako jakýsi experiment. „Chtěl jsem zkrátka zkusit vestavbu do námořního kontejneru,“ vysvětlil Blesku.

Stavbu soběstačného domu na pozemku v Psárech u Prahy stihl v době, kdy Česko dusily covidové zákazy, navíc během pouhých tří měsíců! V příbytku s venkovními rozměry 6krát 2 metry se dá na ploše 15 m2 přebývat i v zimě. „Vytápí se v kamnech tuhými palivy. Vařit lze na plynovém sporáku na bombě,“ popsal autor. Dům šetrně hospodaří i s vodou. „Ze střechy lapá dešťovku, filtruje ji a předává do koupelny a kuchyně,“ popsal.

Teď hodlá své »dítko« pustit do světa. „Nemám nouzi o rekreační objekty. Chci jej prodat a propagovat tím svou tvorbu a nápady,“ řekl s tím, že domek je k mání na internetu za 790 tisíc korun. „Materiál i s technologiemi mne vyšel na zhruba půl milionu korun. Teď by to ale kvůli zdražování bylo minimálně 900 tisíc,“ prozradil a zdůraznil, že dílo je připraveno k okamžitému odvozu.

10 let zkušeností

Navrhování malých dřevostaveb a přípravě plánů na jejich montáž se Valda věnuje přes 10 let. „Dovedlo mne k tomu především komplikované legislativní řízení týkající se stavebních povolení,“ vysvětlil. Své návrhy a projekty představuje a nabízí k prodeji na webové stránce www.pinuphouses.com. „Většina klientů je z USA. Manuály na stavbu tak poskytuji v angličtině,“ uvedl.

Fotogalerie
9 fotografií