Podle akademie expozice shrnuje nejmodernější poznatky současné vědy a cílí na všechny věkové kategorie. Dospělí se dozví o principech pátrání po exoplanetách, prohlédnou si povrchy planet a modely kosmických sond nesoucích českou stopu. Děti se mohou nechat vyfotografovat jako první československý kosmonaut Vladimír Remek nebo americký astronaut Buzz Aldrin. Budou také plnit úkoly s kosmickou tematikou a soutěžit o ceny.

Expozice lidem přiblíží i práci vědců v laboratořích a u počítačů, kde tvoří matematické modely přírodních i umělých dějů. Akademie zdůraznila, že metody fyzikální chemie mají ve výzkumu planet a exoplanet stěžejní roli.

Magion

Během výstavy návštěvníci ve vybraných časech zhlédnou také film Magion. Snímek je o první československé stejnojmenné družici vypuštěné 24. října 1978 a výzkumnících, kteří na jejím vzniku a tříletém provozu spolupracovali. Dokument natočil tým odboru audiovizuální techniky AV.

Výstavu připravil Martin Ferus se svým týmem z oddělení spektroskopie Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského ve spolupráci s Liborem Lenžou z Hvězdárny Valašské Meziříčí. Výstavu podpořil program AV Strategie AV21 - Vesmír pro lidstvo.

Fotogalerie
7 fotografií