„Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Na místě je mnoho jednotek, další dojíždí. Hoří jedna z budov spalovny, snažíme se dostat k ohnisku požáru,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka krátce po třetí hodině.

Podle něj nedošlo k neplánovanému požáru odpadků, nýbrž jedné z budov v areálu. „Hoří technologie v budově, která má pět pater,“ dodal Kavka s tím, že plameny hasilo 98 požárníků z 10 profesionálních a 7 dobrovolných jednotek. „Postupně se nám daří plameny dostat pod kontrolu. Odhad škod je v řádech stovek milionů korun,“ uvedl Kavka před pátou hodinou odpolední. O hodinu později se hasičům podařilo požár dostat pod kontrolu.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) hoří gumové těsnění. Ohněm byly zasaženy linky č. 3 a 4, které jsou určené pro čištění spalin. Obyvatele žijící v okolí vyzval, aby v důsledku zplodin, které unikají do ovzduší, raději nevětrali.

„Chemická služba proměřila ovzduší v několika zasažených částech Prahy (např. Dolní Počernice, Černý Most, Satalice, Vinoř, Kyje) s negativním výsledkem. Zplodiny hoření unikaly do ovzduší jen minimálně. Po dobu zásahu byl však ve zmíněných oblastech cítit zápach po požáru a obyvatelům bylo doporučeno nevětrat,” uvedl pozásahu Kavka.

Ochromení spalovny nehrozí

Požár vznikl pravděpodobně v důsledku oprav, které se na budově prováděly. „Na lince č. 3 v současné době probíhá generální obnova, která je ve fázi těsně před dokončením. Příčina požáru je předmětem vyšetřování,” sdělil náměstek primátora pro životní prostředí a zároveň starosta Lysolají Petr Hlubuček (STAN).

„V důsledku požáru dojde k přerušeni návozu odpadu do ZEVO Malešice a odpad bude do odvolání odkláněn na skládku,” uvedl dále Hlubuček s tím, že provoz spalovny výrazně ohrožen není, tudíž Pražané o dodávky tepla nepřijdou. „Nikdo nebyl přímo zraněn ani nedošlo k žádné následné újmě na zdraví,” uklidnil Hlubuček veřejnost a zároveň i ocenil práci hasičů, díky kterým se oheň podařilo dostat relativně brzy pod kontrolu. Spalovnu v Malešicích provozuje městská firma Pražské služby.

Video
Video se připravuje ...

Ve spalovně v Malešicích hoří jedna z budov. Václav Burian

Fotogalerie
73 fotografií