„Cvičení se bude konat tak, že se z mobilních částí protipovodňové ochrany postaví bazén, který bude naplněn vodou z jednoho kilometru vzdáleného rybníku, díky čemuž si hasiči procvičí dálkovou dopravu vody čerpadly a hadicemi. Kromě výstavby protipovodňové ochrany bude v rámci doprovodného programu předvedena ukázka samotných prvků protipovodňové ochrany, čerpadel, techniky a dalšího speciálního vybavení Správy služeb,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Účastníci cvičení navezou, vyskladní, postaví a následně také uskladní mobilní protipovodňové zábrany. Vyzkouší si manipulaci s technikou určenou pro stavbu zábran a procvičena bude koordinace jednotlivých složek. Čerpání a dopravu vody z nedalekého rybníku budou trénovat pouze v pátek.

Náklady se budou pohybovat okolo 400 000 korun. Zahrnují především výdaje na provoz techniky a údržbu použitých částí mobilní protipovodňové ochrany, ale také zajištění zázemí pro účastníky cvičení, mobilních toalet a likvidaci odpadu.

V dubečském areálu se podobná cvičení uskutečňují pravidelně. Cvičí zde napříklaf dobrovolní i profesionální hasiči, Český červený kříž nebo armáda, která zde měla školení před velkým cvičením Voda 2019. Tato cvičení tvoří jak teorie o systému protipovodňové ochrany hlavního města, tak praktická cvičení stavby zábran. Místní polygon umožňuje výstavbu zhruba 100 metrů dlouhého úseku nebo tří bazénů.

Hasiči cvičili i požár a výbuch plynu

Cvičení v pátek neproběhlo jen v areálu v Dubči. Hasiči měli také cvičení zaměřující se na požár a následný výbuch v plnírně plynů. U simulovaného neštěstí v areálu firmy Linde Gas v Praze 10 zasahovalo podle mluvčího pražských hasičů postupně 8 profesionálních a 10 dobrovolných jednotek. „Simulovaná mimořádná událost vznikla v prostoru plnírny speciálních plynů v boxu na poškozené plnící přípojce. Tím došlo k hoření unikajícího plynu H (Hydrogenium), výron hořícího plynu zranil čtyři zaměstnance pracujících v blízkosti plnícího boxu. Vlivem požáru došlo ke spuštění stabilního hasicího zařízení,“ popsal mluvčí.

Zaměstnanci se cvičně evakuovali ještě před příjezdem záchranných složek. „Cvičení prověřilo jak koordinaci a spolupráci hasičů a zaměstnanců firmy, tak i poskytování první pomoci zraněným, ochlazování budovy, ochranu zásobníků kapalných plynů a kyvadlovou dopravu vody z hydrantu,“ dodal mluvčí s tím, že na cvičení spolupracovali také záchranáři a policisté.  

Fotogalerie
73 fotografií