„Požár v Uhříněvsi byl na operační středisko nahlášen v 16:50. Jedná se o požár objektu 50x15 metrů s drogistickým zbožím. Postupně byl vyhlášen druhý a třetí stupeň poplachu," uvedl šéf pražských hasičů Luděk Prudil. Hasiči podle Prudila zasahovali na třech bojových úsecích. „Požár se nerozšířil mimo objekt a zatím nebyl nikdo zraněn,” dodal šéf hasičů. Ještě v neděli krátce po 19:00 oznámili hasiči, že dostali požár pod kontrolu. 

Kvůli kouři monitorovali hasičští chemici ovzduší. „Chemici provádí měření koncentrace škodlivin do ovzduší, respektive do obytných částí v okolí," uvedli hasiči. „Zatím byly naměřeny nulové hodnoty," řekla kolem 18:30 na místě požáru mluvčí hasičů Lucie Jelínková.

Podle dalších informací hasičů se hořící hala částečně zřítila. Nejprve se propadla část boční stěny a následně i střešní konstrukce. Nad halou létal i policejní vrtulník, který monitoroval místo požáru ze vzduchu. Preventivně zasahovali i pražští záchranáři, kteří nakonec ošetřili jednoho hasiče, který byl přehřátý. 

Zranění

„Celou noc jsme dohašovali skrytá ohniska, pomáhá nám i bagr ze Záchranného útvaru Jihlava, který rozhrabává místo požáru. Během nočního zásahu došlo k dalšímu lehkému zranění člena jednotky dobrovolných hasičů. Zásah stále pokračuje, na místě se postupně střídají jednotky,” popsali aktuální stav hasiči v pondělí ráno na Twitteru.

V pondělí ráno pak došlo k dalšímu zranění v důsledku požáru, jak informovali pražští hasiči. „Drobná nehoda hasičské cisterny. Odřené plechy. Drobné poranění na ruce od skla,” stojí ve twitterovém příspěvku. Celkem se během zásahu zranilo pět hasičů. Šlo o převážně lehká zranění.

Úterý

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka v úterý řekl, žehasiči stále na místě dohašují skrytá ohniska. „Na místo se vrátili hasičští a policejní vyšetřovatelé,” dodal s tím, že na místě je již pouze jedna jednotka.V odpoledních hodinách sdělil, že ohniska požáru už jsou konečně uhašena.

„Teď řešíme kontaminovanou hasební vodu. Odčerpáváme jí z podzemních prostor. Spolu s odborem životního prostředí magistrátu hl. m. Prahy budeme zajišťovat ekologickou likvidaci,” sdělil Kavka. Hasiči se u zásahu střídali, zázemí jim dělá Český červený kříž. V práci jim pomáhá i bagr, který rozhrabává místo požáru.

Z Uhříněvsi byl vidět kilometry daleko mohutný dým:

Video
Video se připravuje ...

V Uhříněvsi došlo k požáru haly, uvnitř bylo uskladněné drogistické zboží. Václav Burian

Video
Video se připravuje ...

V Uhříněvsi došlo k požáru haly, uvnitř bylo uskladněné drogistické zboží. Václav Burian

Fotogalerie
90 fotografií