Odvolání budou následně zveřejněna na úřední desce se lhůtou pro vyjádření a poté budou postoupena odvolacímu orgánu, kterým je odbor stavebního řádu magistrátu hlavního města Prahy,“ uvedla Pekařová. Mluvčí městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha potvrdil, že jedno z odvolání podal institut za hlavní město na základě rozhodnutí městských radních.

Spolek Arnika v tiskové zprávě uvedl, že odvolání podali i místní obyvatelé, kterým se nelíbí plán postavit prosklenou novostavbu na rohu Pařížské a Bílkovy ulice. Piazzetta by podle nich měla zůstat nezastavěná. Spolek kritizoval také odvolání IPR, ve kterém podle něj chybí žádost o přezkum původního kladného stanoviska magistrátu, takže bude neúčinné. Magistrát také podle Arniky v souladu s negativním stanoviskem vedení města k projektu neměl investorovi povolit přístup na městské pozemky kolem staveniště.

Hotel Intercontinental v lednu 2019 přes svůj fond R2G koupili podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Následně představili projekt, který počítá s komplexní úpravou okolí hotelu včetně nových veřejných prostranství a staveb. Odpor vzbudil plán prosklené novostavby, ohledně možnosti prostranství zastavit se v Praze 1 objevily spory už v minulosti.

Rozhodnutí

Přes podané námitky vydal stavební úřad v červnu zatím nepravomocné územní rozhodnutí, které je prvním krokem pro povolení úprav. Pokud by nyní podaná odvolání neuspěla, bude po pravomocném rozhodnutí o umístění stavby následovat žádost o stavební povolení. Majitelé mezitím již začali s rekonstrukcí hotelu, který bude po přestavbě provozovat řetězec Fairmont Hotels & Resorts pod jménem Golden Prague Hotel.

Hotel InterContinental vznikal v brutalistním stylu v Pařížské ulici mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Byl prvním mezinárodním pětihvězdičkovým hotelem v bývalém Československu a patří mezi architektonicky významné novostavby v centru města. Ministerstvo kultury nicméně loni neschválilo jeho zařazení mezi památkově chráněné budovy.

Fotogalerie
91 fotografií