Požár střechy rodinného domu v Horoměřicích vypukl v pondělí nedlouho po páté hodině odpolední. „Kvůli tomu, že se jedná o požár objektu o rozměrech 200 metrů čtverečních, který je složitější na hašení, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu,“ sdělila Blesk.cz Tereza Fliegerová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, v pondělí večer.

K požáru podle ní vyjelo celkem deset hasičských jednotek ze středních Čech i z Prahy, které na zkrocení ohnivého živlu nasadily čtyři vodní proudy. Událost by se podle předběžných informací měla obejít bez asistence záchranářů. „Žádná zranění hlášená nemáme,“ odpověděla Fliegerová. Po sedmé hodině večerní se hasičům podařilo oheň lokalizovat. Pak hasiči rozebírali střešní konstrukci a vyhledávali skrytá ohniska, oheň zcela uhasili před 23:00. 

Škoda 40 milionů

Požár vyšetřovali experti z Technického ústavu požární ochrany. Příčinou podle nich byla technická závada na ventilátoru. Oheň napáchal škodu za 40 milionů korun, uchráněné hodnoty jsou vyčísleny na 20 milionů Kč. Výši škody podle hasičů ovlivnila skutečnost, že šlo o velký členitý dům. Budova má rozlohu 200 metrů čtverečních, na střeše bylo zařízení na ohřev vody.

Experti z technického ústavu přijeli na místo ještě v pondělí večer, stejně jako výjezdová skupina vyšetřovatelů z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. „Dnes ráno se uskutečnila ještě závěrečná kontrola a pak byl objekt předán majiteli,“ uvedla Fliegerová.

Technický ústav požární ochrany se zabývá výzkumem a vývojem v oblasti požární ochrany a jeho úkolem je i zpracovávání expertiz a znaleckých posudků.

Fotogalerie
22 fotografií