Pro restaurace bylo náhlé otevření poté, co vládní opatření zrušil soud, tak trochu překvapení. V restauraci Lokál v Dlouhé ulici se připravili na otevření o víkendu. Musely se přestěhovat stoly ze zahrádky zpátky dovnitř a upravit celé vnitřní prostory. U stolu teď mohou sedět pouze čtyři lidé. „Kapacita klesla o hodně, tak o třetinu. Máme stoly pro šest lidí, teď jsou tedy jen pro čtyři,“ řekl Blesku manažer podniku Luboš Dupák. Běžně se sem vejde až skoro tři sta lidí, teď kapacita klesla podle Dupáka tak na maximálně dvě stě hostů.
Podle manažera se zatím žádný extra velký nával hostů nekonal, ani když se otevíraly zahrádky. Věrní zůstali hlavně štamgasti. „My jsme s nimi byli celou dobu v kontaktu. Čekáme, že lidé dorazí večer a odpoledne hlavně na hokej,“ řekl Blesku. Na řadě stolů už jsou rezervace na odpoledne hlavně od stálých hostů.
Hyenismus na Želivského: Okradený stařeček (93) zůstal bezvládně ležet, 5 lidí kolem prošlo a nepomohlo mu!

Koronavirus ovlivnil i známé podniky v centru Prahy, například v pivovaru U Fleků zůstalo oproti normálnímu stavu jen asi 40 procent zaměstnanců. „Už by se mělo zlepšit počasí, takže předpokládáme, že se bude hodně sedět venku,“ řekl Blesku provozní podniku Martin Nejman. Na zahrádkách, kde jsou dlouhé stoly, mají podle současných pravidel hosté sedět maximálně ve čtyřech a mezi skupinkami lidí musí být rozestup alespoň 1,5 metru. Rozjezd provozu restaurace tu očekávají zatím spíše pozvolný, čeká se hlavně na návrat turistů. Podle provozního restaurace se v posledních dnech pár skupinek cizinců objevilo, často sem míří například studenti.
V centru míří Češi na pivo spíše odpoledne po práci. Větší nával lze podle Nejmana čekat spíše v červenci a srpnu. „Minulý rok v létě jsme byli i na 50 procentech tržeb. Zatím musíme hlavně vydržet,“ dodal.
Překvapivé otevření
Náhlé otevření restaurací trochu zaskočilo restauraci Dejvická Sokolovna. „Počítali jsme s otevřením nejdříve příští týden, proto nemáme například připraveny aktuální jídelní lístky, ale to je asi jediný zádrhel,“ uvedl majitel podniku Michal Zvěřina. Jinak je ale podle něj podnik na obnovení provozu připravený. „Otevřít dnes nebyl problém. Zvýšený zájem zákazníků zatím nepozorujeme, vzhledem k momentálnímu hezkému počasí očekáváme změnu spíš až večer. Jediné, co nás trápí, je, že nemůžeme najít kuchaře,“ dodal.
Příprava na otevření byla náročná i pro pivnici U Rudolfina, restaurace ale nakonec otevření zvládla. „Nejhorší bylo zásobování, nikdo v sobotu a v neděli nezavážel, nebyli na tak rychlé uvolnění připraveni,“ uvedl za podnik Vladislav Kašpar.
Kavárny
Téměř plná byla v pondělí dopoledne zahrádka Café Truhlárna ve Františkánské zahradě v centru Prahy. Několik obsazených stolků měla také Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici nebo cukrárna Ovocný Světozor v nedaleké pasáži Světozor. Téměř prázdná byla Národní kavárna. Kdo se těšil, že vyrazí do legendární kavárny Slavia naproti Národnímu divadlu, čekalo ho zklamání. Prostor se momentálně rekonstruuje, provozovatelé na internetu informují, že počítají s otevřením v červenci nebo srpnu.
Téměř všechny podniky mají na dveřích vylepeno sdělení o povinnosti mít uvnitř zakrytá ústa a nos respirátorem a od ostatních si držet nejlépe dvoumetrový odstup. Text často doprovází i grafické ztvárnění. Pokud si host sedá do venkovních prostor, které jsou přístupné z několika směrů, zpravidla se o platných pravidlech nic nedozví. Musel by je cíleně hledat.
V některých zařízeních mají u vstupu vyvěšené mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví týkající se provozu v restauracích, srozumitelná forma nebo informace v jiném než českém jazyce často chybí. Výjimkou je například zmíněná cukrárna Ovocný Světozor. Ta jedno sdělení věnuje výhradně konzumaci na místě, kde má rozepsané podmínky týkající se testů či očkování.
Lidé se ode dneška mohou občerstvovat také v kavárnách a restauracích v obchodních centrech, kde dosud bylo možné si jídlo a pití odnášet jen s sebou. V Centru Černý Most a Nový Smíchov bylo nejvíce lidí dopoledne v kavárnách řetězců Costa Coffee a Starbucks. Jen málo zaplněné byly jídelní kouty, kde lidé nejčastěji jedli v McDonald´s nebo Bageterii Boulevard. U stolků seděly většinou dvojice, případně jednotlivci, kteří pracovali na počítači. U jednoho stolu mohou nyní sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti.
Vláda ode dneška povolila vstup veřejnosti do vnitřních prostor gastronomických podniků, na zahrádky mají lidé po nuceném uzavření přístup od 17. května. Provozovatelé mají povinnost o podmínkách a pravidlech vstupu zákazníky informovat u vchodu a v provozovně. Případné kontroly provádějí hygienici nebo policie.
Punčochář otevírá hospodu počtvrté za dva roky. Co jeho podnik zachránilo a proč odmítá zdražovat? Markéta Volfová, Lukáš Červený