Podivín, patrně potomek původního majitele sbírky trpící duševní poruchou, neměl zřejmě ani tušení, jakou vzácnost v bytě v pražské Karlově ulici má. Po jeho smrti převzal skvosty Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a sbírku předal Národnímu muzeu. Tam celý poklad prošel pečlivou inventarizací. Několik mincí se stalo součástí expozice nazvané Poklady numismatických sbírek, zpřístupněné veřejnosti loni v červenci. Pak ale o sbírku požádali právoplatní dědicové, kteří poklad nabídli do dražby.

Rekordní suma

Hodnotu sbírky, kterou nashromáždil významný pražský podnikatel Josef Novák (1892–1936), odborníci původně vyčíslili na zhruba 25 milionů. Prodej mincí v aukci však předčil všechna očekávání. „Za vzácná historická platidla zaplatili sběratelé neuvěřitelných 58 milionů korun,“ uvedl zástupce aukčního domu Macho & Chlapovič Jan Jelínek.

Deset »mega« za Leopolda

Nejvíc zaplatil zájemce za desetidukát Leopolda I. z roku 1661. Z vyvolávací ceny 200 tisíc eur se vyšplhala na 320 tisíc eur (8 148 065 Kč) bez aukční přirážky. Mezi další vzácné kousky sbírky patřily Šlikovský dvojtolar z roku 1520, který byl vydražen za 2,62 milionu Kč, trojtolar Ferdinanda III. z jáchymovské mincovny z roku 1644 za 6,78 milionu Kč a jáchymovský tolar z roku 1656. Ten nový majitel získal za 2,92 milionu Kč.

Zdědil palác                                                   

Pražský podnikatel Josef Novák byl dědicem nejstaršího pražského paláce U Nováků ve Vodičkově ulici. Ten původně sloužil jako obchodní dům s luxusní módou a klenoty. V letech 1929 až 1938 v něm sídlilo Osvobozené divadlo Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Fotogalerie
20 fotografií