„Od začátku května jsme nainstalovali již šest mlžítek, čtyři ve druhé městské části a dvě v Praze 11. Do konce června máme v plánu do ulic rozmístit dalších devatenáct zařízení v různých částech metropole,“ uvedla koordinátorka projektu Marcela Segeťová.

Mlžítka jsou umisťována na hydranty, které primárně neslouží hasičům při hašení požárů. PVK každý z nich posoudí z technického hlediska, kdy je třeba posuzován stav podzemní části hydrantu nebo tlakové poměry v konkrétním místě sítě.

Tepelný ostrov

Kromě osvěžení Pražanů přispívají zařízení k ochlazení města. „V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z jemné trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu,“ vysvětlil Mrázek princip mlžítek. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu.

V Praze funguje kromě zmíněných mlžítek také řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí. O pítka se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK). Přes zimu jsou mimo provoz.