O osudu usedlosti Cibulka se debatuje od 90. let. Celý areál je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Za dlouhá léta, kdy o objekty nikdo nepečoval, se z něj stala prakticky ruina. Minulý týden Praha 5 zveřejnila informaci, že si majitel prodej rozmyslel a usedlost městské části neprodá

Každému, komu není lhostejný osud takovýchto památek, v tu chvíli pěkně zatrnulo. Najednou to opět vypadalo, že se bude historie opakovat a Cibulka zůstane v současném stavu, řada lidí má ještě v čerstvé paměti pět let starý zásah policie, kdy odtud musela násilím odvádět squattery. Usedlost by už ale nadále chátrat neměla. Majitel ji nakonec minulý týden prodal Nadaci rodiny Vlčkových.

Nadaci založil letos v březnu generální ředitel Avastu Ondřej Vlček se svou manželkou Katarínou. Vložili do ní sumu ve výši 1,5 miliardy korun.

Hospic pro umírající

Nadace chce pomáhat rodinám s nevyléčitelně nemocnými dětmi. Pro tento účel chce také vybudovat nový hospic a jako místo si Vlčkovi zvolili právě usedlost Cibulka. Přestože by bylo jistě jednodušší i levnější vybudovat moderní budovu na zelené louce než rekonstruovat památkově chráněnou budovu, Vlčkovi se rozhodli pro tu komplikovanější z cest. „Věříme, že se nám podaří skloubit zachování její historické hodnoty s požadavky na špičkové zdravotnické zařízení 21. století. Jaká přesně bude nová podoba usedlosti, zatím nevíme. Odhalí ji až výsledek architektonické soutěže, do níž přizveme renomované architekty,“ popisuje v tiskové zprávě plány Ondřej Vlček.

Po rekonstrukci by zde ale neměl vniknout jen samotný dětský hospic, v areálu by mělo být i paliativní středisko. „Útočiště by zde mohly nalézt rodiny s těžce nemocnými dětmi, které by zde mohly dožít. Většina rodin si tyto děti bere z nemocnic domů, ale ne vždy jsou k tomu ideální podmínky, proto chceme tuto možnost nyní nabídnout. Žádné podobné zařízení v České republice není,“ vysvětlila záměr Vlčková.

Veřejnosti přístupno

Kromě lékařského zařízení by část areálu měl zůstat přístupný veřejnosti. Mohlo by zde vzniknout například komunitní centrum. Ondřej Vlček dokonce zmínil i vinárnu. „Jsou tu úžasné sklepy, v nich by byla vinárna parádní,“ řekl.

Odhady na celkovou rekonstrukci jsou v rozmezí 300 až 350 milion, za kolik usedlost od majitele koupili ale manželé zveřejnit nechtějí. Když o koupi jednala Praha 5, šlo o asi 105 milionů korun. Kompletní rekonstrukce by měla být hotová do roku 2026. „Bude to přesně dvě stě let poté, co byl areál v největším rozkvětu díky jeho tehdejšímu majiteli, hraběti Leopoldovi Linhartovi Thun-Hohensteinovi,“ uzavírá Ondřej Vlček.

Fotogalerie
18 fotografií