ÚOHS se zabýval pravidly stání hybridních vozidel v parkovacích zónách z roku 2018. Zvýhodněné parkovné měly jen vozy s výkonem spalovacího motoru do 135 kW. „Tato podmínka přitom nebyla zvolena na základě objektivních a nediskriminačních kritérií. Jednání hlavního města Prahy bylo způsobilé narušit na území České republiky hospodářskou soutěž, když z prodejců hybridních automobilů zvýhodňovalo pouze ty, kteří prodávali vozidla s výkonem motoru do 135 kW,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

V prvostupňovém rozhodnutí úřad stanovil pokutu ve výši 984 000 korun, předseda ÚOHS Petr Mlsna ale přihlédl k tomu, že podle správních soudů lze jednání posuzovat pouze do okamžiku zahájení správního řízení. Doba trvání protisoutěžního jednání se tak zkrátila o dva měsíce a bylo tak třeba stanovit i novou výši pokuty. Rozkladové námitky účastníka řízení předseda ÚOHS zamítl a po věcné stránce rozhodnutí potvrdil.

Pražský magistrát musí pokutu zaplatit, zároveň se rozhodnutí ÚOHS může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Ta povinnost zaplatit pokutu neoddaluje.

Fotogalerie
3 fotografie