„Jedná se o déle připravovanou stavbu. Objekty byly definovány jako vhodné pro dostupné bydlení, protože mají jednodušší tvar. Myslím si, že je to jeden z prvních kroků k dostupnému bydlení v Praze,“ řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Původně plánoval magistrát na pozemcích postavit osm bytových domů za 840 milionů korun. Po volbách v roce 2018 však současná politická reprezentace projekt odložila jako příliš nákladný. Nyní z něj podle Hlaváčka zatím vybrala dva menší domy. „Projekt se výrazně zlepšil a je konsenzuálně projednán se starostou městské části,“ uvedl náměstek už v březnu. Dodal, že na přepracování zbytku domů pracuje městem před časem založená Pražská developerská společnost.

Pro zdravotníky

Na Černém Mostě budou postaveny dva domy o čtyřech nadzemních a s jedním podzemním podlažím s garážemi. V každém z nich bude 14 bytů. V prvém budou byty velikosti 2+kk s obytnou plochou v rozmezí od 45,2 do 60,22 metru čtverečních. Budou tam i dva byty pro vozíčkáře, ty budou větší a budou mít 70,54 metru čtverečních. V druhém domě budou byty 3+kk o velikosti od 69,68 do 71,03 metru čtverečních. V domech bude bydlet 84 lidí, podle dřívějších informací by měly být byty určeny pro příslušníky městem podporovaných profesí, jako jsou zdravotníci, učitelé, policisté či hasiči.

V prvních nadzemních podlažích budou výměníkové stanice, kolárna a sušárna. Ploché střechy jsou řešené jako zelené a osázené vegetací. Součástí stavby je vybudování příjezdových silnic, parkovacích míst pro návštěvníky a další technická infrastruktura. Město má již vydané pravomocné stavební povolení.

Domy by měly být první etapou rozsáhlejší výstavby, řekl Hlaváček na dotaz opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Magistrát nyní předělává již dříve vytvořený projekt, kdy původně navržené budovy jsou podle Hlaváčka zbytečně složité.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 31 500 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent.