Plameny zachvátily dřevěnou budovu krátce před devátou ráno.„Byl vyhlášen II. stupeň poplachu a za 10 minut byla na místě první jednotka, která zjistila, že se jedná o hangár o velikosti 200 m2, který byl zasažen plamenným hořením na jedné stěně a na střeše. Požárem byl zasažen také přilehlý dřevěný přístřešek,“ popsala mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská.

V budově bylo celkem sedm lidí, ti se naštěstí stihli dostat ven včas, ještě před příjezdem hasičů. Sami také z budovy vytáhli tři cenná historická letadla, která v hangáru parkovala. „Dalších pět letadel pomohli evakuovat hasiči a tímto rychlým zásahem zaměstnanců na letišti a hasičů bylo zabráněno mnohamilionovým škodám,“ uvedla mluvčí.

Na místě byli kromě hasičů preventivně také záchranáři, pocliisté pomáhali zajišťovat přístupové cesty pro hasičská auta. „Místo zásahu bylo rozděleno na tři úseky a hašení probíhalo pomocí pěti vodních proudů, z čehož 2 po výškové technice. Během zásahu nebyl nikdo zraněn,“ popsala Suchánská.  V 9:45 se požár podařilo dostat pod kontrolu. „Následovalo dohašování, rozebírání konstrukce a kontrola termokamerou. Odhadovaná škoda je prozatím vyčíslena na jeden milion korun. Příčina je v tuto chvíli zatím v šetření a v odpoledních hodinách budou provedeny dohlídky na požářišti,“ upřesnila mluvčí.

Slavná Electra

Hangár patří k leteckému muzeu, zaparkovaná v něm byla řada historických letadel nevyčíslitelné hodnoty, včetně slavného letounu Lockheed Electra 10A, se kterým Jan Antonín Baťa, zakladatel Baťova impéria, obletěl svět. „Po válce změnil letoun 11krát majitele a celkem dvakrát nouzově přistál. S registrací N241M se stal majetkem praktického lékaře, Dr. Almanda z Texasu. Po několika letech korespondence s panem Almandem se podařilo letoun zakoupit a zahájit jeho generální rekonstrukci,“ píše letiště Točná na svých stránkách. Podle webu je na Točné také dvojice replik meziválečných letadel značky Avia nebo první poválečný československý letoun Sokol M1C.

Letiště patří českému miliardáři a zakladateli společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovičovi. Ten ho odkoupil v roce 2008, o dva roky později se jeho provozovatelem stala Lukačovičova společnost Letecké muzeum Točná s.r.o. „Electra a pár dalších letadel je v pořádku venku. Pár dalších historicky cenných letadel se asi nepodaří zachránit,“ uvedl miliardář k požáru krátce po jeho vypuknutí. Později však dodal, že všechna letadla se podařilo dostat v pořádku ven, škody jsou podle něj díky zásahu složek IZS minimální.

„Pravděpodobné místo vzniku požáru se nachází vedle haly, mělo se jednat o hromadu dřeva či kůlnu s uskladněným dřevem. Příčina je ale v tento okamžik v šetření,“ řekl na místě ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Video
Video se připravuje ...

Požár na letišti Točná, 11. března 2021 Blesk.cz - David Malík

Video
Video se připravuje ...

Požár na letišti Točná, 11. března 2021 Aktu.cz

Fotogalerie
101 fotografií