„Veškerá opatření koordinujeme podle doporučení hygienické stanice. Nic zásadního se od zítra (pondělí 1. března) nechystá. Uvidíme, jak se bude vyvíjet poptávka cestujících,“ uvedl v neděli pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Jsou zrušeny školní spoje na území hlavního města. Ve Středočeském kraji mají přestat jezdit od 7. března. Od pondělí pak bude ve špičkách prodloužený interval na příměstské vlakové lince S49, a to ze současných 30 na 60 minut.

Veřejná doprava v hlavním městě nyní jezdí podle omezených jízdních řádů a v souvislosti s vládním zákazem vycházení po 21:00 postupně končí denní provoz již po 22:00. Cestující musí mít v MHD i na zastávkách zakrytý nos a ústa, zrušené je nastupování prvními dveřmi a zrušený byl prodej jízdenek u řidiče.

Kromě upravených jízdních řádů stále platí v Praze zákaz nástupu předními dveřmi a je zrušen prodej jízdenek u řidičů městských autobusů. Všichni cestující musí mít v MHD zakrytý nos a ústa, a to včetně tramvajových a autobusových zastávek.

Počty cestujících klesají

Poptávka po cestování metrem se snížila o 68 procent. Zatímco před pandemií se uskutečnilo zhruba 1,16 milionu cest, v současné době je to v průměru 368 000 cest. V případě tramvají a autobusů klesl počet cestujících shodně o 63 procent. U tramvají je to z 1,105 milionu cest na 407 000 a u autobusů z předcovidových 1,015 milionu na 380 000.

Za celé období pandemie bylo nejméně lidí v MHD loni v březnu. Pokles v metru tehdy dosáhl 82 procent, konkrétně z 1,17 milionu cest na 205 000. Přesné údaje u tramvají a autobusů nejsou dostupné, neboť tehdy vozy ještě neměly dostatek funkčních automatických sčítačů, píše se v materiálu.

Fotogalerie
27 fotografií