„Umřela ženská, které jsem si strašně vážil, jako politika i jako člověka. Už nikdy si nebudeme společně připomínat okupaci 68 dole na Můstku. Už nikdy nebude bojovat jako lvice za Nemocnici Na Františku. Sbohem, Jarko, bylo mi ctí, že jsme se znali a mohli spolupracovat,“ napsal Klusáček v dojemném vzkazu. „V Jarce odešla osobnost, bojovnice proti komunismu, člověk, jehož vitalita, energie a přesvědčení nám bude chybět,“ komentoval pro Blesk její kolega, předseda pražské ODS a zastupitel Tomáš Portlík.

Na twitteru se vyjádřil také předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. „Jejích názorů a postojů jsem si nesmírně vážil,“ napsal.

I další lidé se přidávají s kondolencemi a vzpomínkami. „Bude nám moc chybět. Navrhnu, aby se po ní jmenovala cena filmového festivalu dokumentárních filmů o 20. století Nezlomní a obětovaní. Hlubokou soustrast rodině,“ napsal na facebooku známý historik Petr Blažek, s nímž Janderová zakládala Muzeum paměti XX. století.

Podle informací ČTK měla Janderová těžký oboustranný zápal plic, který byl způsoben covidem-19. Kvůli hospitalizaci se mimo jiné nezúčastnila čtvrtečního jednání zastupitelů. Kromě magistrátu působila rovněž na radnici Prahy 1.

Janderová vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde složila rigorózní zkoušku a absolvovala postgraduální studium. Od roku 1994 působila také jako advokátka se specializací na autorské, obchodní a občanské právo. Věnovala se podnikání, kdy provozovala jazzový a bluesový klub. Angažovala se rovněž v občanském sdružení Publicum Commodum a pořádala akce připomínající zločiny komunismu.

Kdo ji nahradí?

Novým zastupitelem hlavního města se nyní stane první náhradník z kandidátky ODS z voleb v roce 2018, který se do zastupitelstva nedostal. Tím je podle výsledku voleb Jiří Kubíček. Mandát může odmítnout, v tom případě by pak nastoupil další náhradník.