Zřejmě problémy v rodině dohnaly 22letého mladíka k myšlenkám na sebevraždu. Tu se rozhodl uskutečnit v pondělí 7. prosince na pražském hlavním nádraží skokem pod vlak, se svým záměrem se ale svěřil pražským strážníkům. „Jedu do Prahy a tam skočím pod vlak,“ napsal na jejich facebookový profil.

Jeho vzkaz nezůstal bez odezvy - správce profilu hned muži napsal a snažil se od něj získat bližší údaje. Mezitím se informace dostala přes operační středisko až k hlídce v Praze 1, která se zrovna v okolí „hlaváku“ pohybovala. Ta dostala profilovou fotografii mladíka i veškerou facebookovou konverzaci s ním. „Na 1. nástupišti, které nejprve mladík uváděl, ho strážníci nenašli, proto pátrali po celém nádraží, vzhledem k lokaci a kumulaci lidí přivolali i posily,“ popsala mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Jeden ze strážníků se zatím snažil dovolat na číslo, které muž poslal. Když byl i na několikátý pokus neúspěšný, poslal mladíkovi na mobil zprávu, aby telefon zvedl. To nakonec muž učinil a strážníkovi upřesnil, kde se nachází. „Strážník ho objevil na 3. nástupišti, kde chodil podél kolejí sem a tam. Po navázání kontaktu ho posadil na lavičku a začal s ním rozmlouvat. Za myšlenkou ukončení života byla nefungující rodina, velké dluhy, alkoholismus a fyzické útoky jednoho z rodičů,“ popsala mluvčí. Nakonec se strážník s mladíkem dohodl, že na místo přivolá záchranku, ta ho nakonec převezla do péče odborníků.

Hlídka, která mladíka zachránila, je shodou okolností ta, která tentýž den převzala ocenění za záchranu života muže, jenž v květnu zkolaboval na Václavském náměstí, upozornila mluvčí. Tehdy 57letý muž padl k zemi v centru města a strážníci ho oživili. „Pohotový zásah měl bezchybný průběh: Po uvolnění dýchacích cest záklonem hlavy se strážníci střídali v nepřímé srdeční masáži. Po příjezdu autohlídky s automatickým externím defibrilátorem připevnili na mužovo tělo elektrody a postupovali dle instrukcí, kdy přístroj provedl dva výboje,“ popsali 7. prosince na facebooku strážníci.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Video
Video se připravuje ...

Mladík chtěl spáchat sebevraždu, strážník mu to rozmluvil. Městská policie Praha

Fotogalerie
9 fotografií