„Je to jasný podvod,” shrnul starosta. Na smlouvách podle něj je padělané razítko, které se vůbec nepodobá těm užívaným Prahou 1 nebo magistrátem. Kromě Hejmova je na dokumentech také falešný podpis magistrátního šéfa odboru majetku Jana Raka.

„Nebyl tam ani pokus ty podpisy napodobovat,” doplnil starosta. Dodal, že podpis se uskutečnil v restauraci s odůvodněním, že je kvůli epidemii uzavřena budova úřadu. Po podpisu podnikatel na ve smlouvách uvedené číslo účtu odeslal kauce za prostory ve výši téměř půl milionu korun.

Co přesně se stalo?

„Navštívil mě vietnamský podnikatel s tlumočníkem, který držel v ruce nájemní smlouvu, která byla uzavřena mezi hlavním městem Prahou a tímto podnikatelem,” řekl Hejma. Smlouvy byly podle něj dvě a týkaly se nebytových prostor Na Poříčí a v Jungmannově ulici, které v obou případech spravuje Praha 1, a podezřelý tedy byl samotný fakt, že smlouvy měly být uzavřeny s magistrátem. Kdo za podvodem stojí, nyní prověřuje policie.

Trestní oznámení

Policejní mluvčí Eva Kropáčová potvrdila, že policie přijala trestní oznámení, které podal poškozený podnikatel. „V současné chvíli kriminalisté zahájili úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu podvodu,” řekla.

Hejma dodal, že se k trestnímu oznámení hodlá připojit. „Chceme také varovat všechny podnikatele, zvláště cizích národností, kteří se tak nevyznají v našem prostředí, aby v žádném případě neuzavírali smlouvy mimo budovu úřadu,” uvedl. Dodal, že by si měli vše vždy ověřit přímo na úřadě, a pokud jde jako v tomto případě o lukrativní prostory a větší množství peněz, ideální je mít českého právního zástupce.
Fotogalerie
4 fotografie