Hyenismus největšího kalibru - tak nazval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) útok chuligánů na policisty, k němuž došlo v neděli odpoledne na Staroměstském náměstí. Fotbaloví fanoušci se sem sjeli z celého Česka, aby na demonstraci pořádané spolkem Hnutí občanské nespojenosti protestovali proti nařízením vlády.

„Už před začátkem policisté zadrželi několik desítek osob. Našli u nich standardní pistole, chladné zbraně, pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky a další věci, které mohou ublížit. Chci poděkovat policii za to, jak na to byla připravená. Filtry probíhaly už na cestě do Prahy, policie měla vytipováno, o koho se může jednat, to byly ty osoby, u nichž byly nalezeny zbraně,“ uvedl v rozhovoru pro ČT 24 Hamáček.

Demonstrace začínala ve 14:00 a zhruba hodinu probíhala bez konfliktů. Pak ji však organizátor musel rozpustit na výzvu policie i magistrátu kvůli porušení vládních nařízení - na místě se nacházelo čtyřikrát víc lidí, než je povolených 500, neměli roušky ani nedodržovali rozestupy.

Video
Video se připravuje ...

Proti demonstrantům na Staroměstském náměstí policie použila vodní dělo. CNC/Václav Burian

„Policie musí postupovat podle zákona. Svolavatel je primárně odpovědný za akci, ve chvíli, kdy tam bylo víc než 500 lidí, kteří neměli roušky, byl povinen demonstraci rozpustit. To zpočátku odmítal, začaly probíhat projevy, poté s ním bylo hovořeno ještě několikrát. Po hodině ji rozpustil, tím se ale sankcím ve správním řízení nevyhne, porušení je naprosto evidentní,“ uvedl Hamáček s tím, že policisté i úředníci z magistrátu pořadatele na porušení pravidel několikrát upozorňovali. 

Zranění policisté

Hned poté, co organizátor rozpuštění akce oficiálně oznámil, se radikální fanoušci vrhli na policisty. „Máme několik zraněných policistů. Jsem celou dobu na štábu pražské policie, jsou tu odborníci na extremismus, kteří přesně vědí, kdo je z kterého klubu, nevyviní se z toho,“ uvedl Hamáček. Podle něj se jednalo o organizovanou akci hooligans.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace proti vládním nařízením spojeným s pandemií koronaviru se na Staroměstské náměstí zvrhla v násilnosti. CNC / Václav Burian

„Jsem brutalitou útoku, kdy napadli primárně uniformované policisty, kteří se museli stáhnout a schovat za pořádkovou policii, nota bene v momentě, kdy policie pomáhala záchranářům s paní, která na místě zkolabovala, šokován. To je hyenismus nejvyššího kalibru, obrázky jsou šokující a všichni by si to měli nechat v paměti,“ dodal. 

Podle něj se chuligáni dopustili hned několika trestných činů. „Čekal jsem hodně, ale takovouto brutalitu nikoliv. Operovali s půlmetrovými kameny, toi toi budkami, policii opravdu děkuji,“ dodal. Cílem policie na Staroměstském náměstí bylo oddělit radikály od spořádaných občanů, to se povedlo - většina spořádaných občanů odešla domů. Staroměstské náměstí policie uzavřela. 

Babiš: Bezohlednost a sobectví

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří nedodržují nařízení vlády proti covidu, a ohrožují sebe i ostatní. Poděkoval také policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý.

Prezident Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. Zeman také odsoudil demonstranty, kteří porušovali vládní opatření. 

Účastníky demonstrace kritizoval i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Podle Prymulova vyjádření pro server iDnes.cz přinese tato demonstrace pravděpodobně stovky zbytečně nakažených koronavirem navíc. "Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání práce zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci," citoval server ministra Prymulu.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace chuligánů na Staroměstském náměstí, 18. října 2020. ČTK

Video
Video se připravuje ...

Protest fanoušků v Praze! Téměř zaplnili Staroměstské náměstí iSport TV

Fotogalerie
100 fotografií