Výtvarníci vytvořili tzv. mural za necelý týden. „Inspiraci jsme čerpali ze sci-fi literatury, vědeckých kreseb i komiksů a stylově samozřejmě vycházíme z našich graffiti kořenů, i když tady jsme už u velkoformátových maleb,“ uvedl Vyhnánek.

Malba zobrazuje bájné ztracené město - hlavu, která se chystá vdechnout metropoli nový život, v ruce drží jiskru a kolem víří vesmír. Kombinace světa techniky i fantaskní vize jsou propojené do jednoho celku, ale je možné je rovněž rozebrat. Jednotlivé desky fungují i jako samostatné obrazy.

Dražba obrazů

Před zahájením rekonstrukce pavilonu budou desky s obrazy sejmuty a deset vybraných panelů poputuje do dražby. Výtěžek bude rozdělen organizacím pomáhajícím rodinám, které jsou kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni, a to Klubu svobodných matek a organizaci Pink Bubble, která pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem v boji s rakovinou. Část díla bude v listopadu vystavena v Museu Kampa.

Město spolu s výstavištěm plánuje opravu všech čtyř pavilonů. Kdy přesně rekonstrukce prvního z nich začne, zatím nebylo určeno. Jako první bude opraven pavilon D a práce vyjdou předběžně na 54,8 milionu korun. Praha je potřebuje opravit ještě před rekonstrukcí vyhořelého křídla Průmyslového paláce a jeho celkovou rekonstrukcí, aby v nich nahradila po dobu oprav chybějící výstavní prostory.

Fotogalerie
17 fotografií