Primátorův dům se nachází u Kyjského rybníku v Praze. Nemovitost zakoupila primátorova rodina v roce 2015 od Václava A (75). za 4,2 milionu. Jenže koupě domu měla pro primátora nepříjemnou dohru. Původní majitel jej, kvůli nyní odklízeném nepořádku, zažaloval. Požadoval zneplatnění kupní smlouvy, neboť podle něj Hřib nedodržel kupní podmínky. Věci na pozemku jsou totiž jeho a Hřib mu měl umožnit si je odvézt. Jenže se nedohodli.

„Důvod, proč to celé trvalo tak dlouho, spočíval ve vůli domluvit se s původním majitelem domu. Ten totiž tvrdil, že si chce věci z pozemku odvézt. V té chvíli jsem s tím nemohl nic dělat a musel jsem čekat, než si pro ně přijede,“ vysvětlil v sobotu Zdeněk Hřib na svém facebooku, proč byl na jeho pozemku od roku 2015 nepořádek.

Podle Hřiba přijel původní majitel Václav A. pro věci až nedávno: „Odsouhlasil, že o zbytek kromě vraku auta, základu vozíku, dřeva na pozemku a věcí z mobilního domku už nestojí. A tak jsme se dali s manželkou do práce,“ informuje pražský primátor.

Harampádí za půl milionu

Celá věc se ale podle seniora Václava A. měla jinak. Původně mu měl totiž s prodejem věcí pomoci sám primátor: „Pan Hřib podle kupní smlouvy měl nechat rok a půl prostor pro uskladnění vybavení domu a poskytnout součinnost s vyklizením, což neučinil,“ tvrdil advokát původního majitele Václava A. Norbert Naxera. Prý mělo jít o věci v hodnotě půl milionu korun. „Jenže tři měsíce před uplynutím lhůty mi Hřib vyměnil zámky, já už jsem se tam nedostal. Začali tam lézt zloději a bezdomovci, kteří způsobili ten nepořádek,“ tvrdí senior. Zdeněk Hřib však popírá, že by slíbil původnímu majiteli pomoc s prodejem věcí. Soud podle Hřiba stále probíhá. Václav A. se žalobou domáhá zneplatnění kupní smlouvy. On by dostal zpět dům a primátorovi by vrátil peníze.

Vrak na zahradě

Primátor se ženou mají před sebou ještě hodně práce. Musí odklidit celý vrak auta a ještě není jasné, jak to bude se zbytkem věcí, o něž Václav A. projevil zájem. „Zbývají tam věci, o nichž původní vlastník v lednu řekl, že si je chce odvézt,“ prozradil pro Blesk.cz Hřib. Od ledna ale prý právník původního majitele nekomunikuje.  

Fotogalerie
9 fotografií