Rekordní počty nakažených v minulých dnech způsobily, že odběrová místa v Praze nestíhají, přestože jsou jejich kapacity posíleny na maximum. Dalším problémem je, že jednotlivá místa nejsou využívána rovnoměrně. Web ministerstva zdravotnictví (MZČR) varuje, že například odběrové místo na Bulovce je i přes kapacitu 1000 vzorků denně zcela přetíženo a doporučuje samoplátcům využít například odběrové místo na Václavském náměstí. To by podle webu MZČR mělo být zhruba na půlce své kapacity.

Podle zjištění Blesku, ale i tohle odběrové místo praská ve švech.„Odběrová místa jsou vytížena v těchto dnech velmi, snažíme se i skrze extrémní nárůst reagovat pružně a kapacity pracovníků navyšovat tak, aby nedocházelo ke kolapsům na těchto odběrných místech. V příštím týdnu bude probíhat zavedení automatizace vstupů i výstupů skrze naši novou aplikaci WebFORM, čímž výrazně ještě více procesy na odběrných místech urychlíme a zvýšíme komfort odbavení, jakožto i čekací lhůty,“ řekl Viktor Furman ředitel společnosti GHC Genetics, která odběry na Václavském náměstí zajišťuje.

Žádní samoplátci

Nejvíce přetížené místo tak i nadále zůstává nemocnice Na Bulovce. Mluvčí nemocnice Simona Krautová ČTK řekla, že pracovníci nestíhají přijímat lidi, kteří přicházejí bez on-line objednání, a nebudou proto moci v případě samoplátců nadále tyto odběry provádět. „Bez objednání vyšetříme pouze pacienty s příznaky nemoci covid-19, jako je horečka nebo dušnost, kteří mají žádanku od lékaře nebo od hygieny," řekla Krautová.

Nové místo 

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) v Praze otevře v sobotu 12. září nové odběrové místo na covid-19. Odběry na koronavirovou infekci budou  moci podstoupit pouze předem objednaní. „Druhé odběrové místo je určeno pouze pro pěší! Stan pro pěší se nachází u vchodu do FNKV pro pěší z ulice Ruská,“ uvedla FNKV.

Rovnoměrné využití

Nejméně přetížené se tak zatím jeví odběrové místo ve Žlutých Lázních, což potvrzuje i náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček. Naopak problematické je podle něj letiště. „Když vystoupí plné letadlo lidí a všichni se chtějí nechat otestovat, tak je jasné, že čekací doba je zde i několik hodin. Výhodou ale je, že toto odběrové místo má otevřeno od 4 hodin do půlnoci, což výrazně zvyšuje jeho kapacitu. Problémem jsou samozřejmě místa, kde mají otevřeno jen několik hodin denně, což výrazně jejich kapacitu snižuje,“ řekl Hlubuček.

Nemocnice nenavýšily kapacitu

„Navíc páteřní síť fakultních nemocnic na současný stav opětovně není připravena. Ty kapacity nenavýšily. Chápu, že pro ně je to samozřejmě práce navíc, protože primárně léčí lidi. Proto se i snažíme domluvit se soukromými laboratořemi, aby kapacity navýšily, ale tohle je záležitost především ministerstva zdravotnictví,“ dodal Hlubuček.

Interaktivní mapa

Praha také chystá interaktivní mapu, která by měla lidem být schopna ukázat, jak dlouhé jsou fronty u jednotlivých odběrových míst. „Mapa je zatím v procesu přípravy. Využijeme i kamerový systém, který je po Praze na hodně místech, který by nám mohl ukázat například délku fronty v reálném čase,“ vysvětlil Hlubuček.

Další opatření

Od pondělí se v Praze také zpřísní hygienická opatření. Před vstupem do veřejných budov, restaurací, obchodů či hotelů si lidé budou muset vydezinfikovat ruce, což by měli hlídat sami provozovatelé. Pokud si dotyčný odmítne ruce vydezinfikovat, bude z provozovny vykázán.

Fotogalerie
31 fotografií