Budova radnice vznikla jako součást sídliště Vlasta ve Vršovicích, které vzniklo z nutnosti ubytovat někde obyvatele středočeských obcích, které museli uvolnit prostor pro sovětské vojáky po invazi v roce 1968. Už několik desítek let se do ní ale vůbec neinvestovalo „Původní okna nám dnes vypadávají, to znamená, že úředníci mají někdy i obě okna v kanceláři pořád zavřená, aby nevypadával. Někde zatéká do suterénu a jsou tu lokální statické problémy,“ popsal jen pár nedostatků současné budovy Vedoucí oddělení koncepce a rozvoje městské části Pavel Ludvík.

Není sice ve stavu, kdy by se v ní nedalo pracovat, ale v podstatě vše je tu zastaralé. Budova by se měla zůstat v podstatě ve stejné podobě, ale „oblékne“ se do nového pláště, zachován bude i keramický obklad. Měl by se také maximálně využívat suterén budovy, který je nyní v hodně nevyhovujícím stavu. Zatékající voda vytváří místy na stropě krápníky. 

Do sklepních prostor radnice Prahy 10 místy zatéká.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA) označila stav radnice doslova za havarijní a považuje to za jeden z velkých problémů její městské části. Celý projekt by měl stát 915 milionů korun. Část pokryje dotace od státu a dalších 500 milionů si Praha 10 bezúročně půjčí od magistrátu. O půjčce ještě příští týden budou hlasovat zastupitelé na magistrátu. „Jsem přesvědčená, že jsme na tak dobré cestě, že v roce 2024 bude mít Praha 10 novou moderní radnici,“ řekla optimisticky starostka Chmelová.

V létě sem tam nedá vydržet

Místostarosta Martina Sekala (ODS) vypočítal řadu problémů, se kterými se nyní musí úředníci na radnici potýkat. V budově se například nedá regulovat topení, do některých míst desítky let zatéká a muselo už dojít i podepření některých konstrukcí nouzovými podpěrami. V současnosti také v budově neexistuje klimatizace. „Běžně i během léta, jaké bylo letos, jsou tu teploty 35 stupňů a více,“ upozornil. Jenom za energie by díky celkové modernizaci měla radnice ušetřit desítky milionů ročně.

Práce v nově zrekonstruovaném úřadě by měla nejen příjemnější, ale i efektivnější. V současnosti jsou odbory úřady rozmístěny ne zrovna ideálně, když například tiskový mluvčí sedí na druhé straně budovy od vedení radnice. „Nový návrh optimálně posazuje odbory tak, aby práce byla efektivnější,“ doplnil Pavel Ludvík.

Chátrající kulturák

Kromě radnice by se mělo také proměnit celé prostranství mezi úřadem a nákupním centrem Eden. Stojí tu už více než patnáct let chátrající kulturní dům Eden. K tomu tu slouží také informační stánek, kam mohou lidé přinášet své podněty. Na jaře je v plánu vypsat architektonicko-urbanistickou soutěž na celou oblast, kterou městská část nazývá Nový Eden. Zahrnovat by měla i návrh řešení chátrajícího kulturního domu, o kterém stále nebylo rozhodnuto, zda ho radnice opraví, nebo nechá zbourat.

Radní počítají s tím, že rekonstrukce by měla začít na konci příštího roku, úředníci se budou muset na několik let přestěhovat do náhradních prostor. No nové opravené budovy by se měli vrátit v roce 2024. 

Video
Video se připravuje ...

Vizualizace plánované rekonstrukce Prahy 10 MČ Praha 10

Fotogalerie
26 fotografií