Zvířata v zajetí občas potřebují, stejně jako lidé, i trochu zábavy. Odborně se tomu říká tzv. enrichment. Pod anglickým termínem si lze představit v podstatě cokoliv, co nějak obohatí život zvířat a rozvíjí jejich jak fyzické, tak i mentální schopnosti. Může jít o kontakt s lidmi nebo jinými zvířaty, různé hlavolamy nebo smyslové vjemy.

Hračky nebo spíše právě hlavolamy si mohli návštěvníci prohlédnout v rezervaci Bororo. Jedná se o jednoduché hry, do kterých se dá nějaký pamlsek a zvířata se ho musí pomocí svého důvtipu dostat ven. Například pro papoušky existuje hračka připomínající bludiště, které se naklání ze strany na stranu tím, že ptáci chodí po plošině a snaží se pamlsek dostat ven. Podobný hlavolam dostávají také třeba divoká prasata. Ty zase musí přijít na to, jak nadzvednout válec, pod kterým se schovává například mrkev.   

V pražské zoo se na začátku školního roku mohli diváci podívat, jak se učí zvířata.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Hračky sloužící k enrichmentu nemusí sloužit jen zvířatům v zajetí, ale i domácím mazlíčkům. V rezervaci Bororo si mohly děti vzít návod k tomu, jak vyrobit podobnou hračku například z roličky toaletního papíru, která zabaví jejich morčata nebo křečky.

Jak se učí lama Sancho

Návštěvníci mohli také vidět, jak se někteří z obyvatel pražské učí se svými ošetřovateli. Prase Pepinka a lama Sancho předvedli, co všechno umí, jak rychle se dokážou naučit něčemu novému a jak s nimi komunikují. „Důležité je, aby zvířátko mělo nějakou motivaci, aby se cítilo bezpečně i aby mělo možnost volby,“ popsala ošetřovatelka prasete Pepinky Markéta. Děti ve škole dostávají známky, zvířata nejvíce k výkonu motivují odměny v podobě jídla. Většina hlavolamů tedy spočívá v tom, že hledá svou oblíbenou řepu schovanou v něčem, co připomíná šuplíky, a zvíře musí přijít na to, jak je otevřít. Podobnou dovednost předvedla i lama pojmenovaná Sancho.

Video
Video se připravuje ...

Sancho předvedl, jak umí řešit hlavolam. Czech News Center/Jan Zázvorka

Zvířata ve volné přírodě se většinou učí hledat potravu, vodu nebo jak najít úkryt přirozeně, v zajetí takové dovednosti tolik nepotřebují. Učení toho, co navenek působí jako triky pro návštěvníky, může mít být i užitečné. Kromě toho, že to obohacuje jejich život, se například naučí stát v klidu v nějaké pozici a nechat se vyšetřit od zvěrolékaře. Sanchova ošetřovatelka také předvedla, jak se umí postupně naučit přinášet balonky a vlastně je po sobě uklízet do krabice nebo jak se naučí strčit hlavu do kruhu, což se může hodit právě při různých vyšetřeních. Podobně se předvedli také lachtani, kteří se mimo jiné naučili předvést, jaký je rozdíl mezi lachtanem a tuleněm.

Fotogalerie
25 fotografií