Alta se z industriálního areálu v Bubenecké ulici do Invalidovny stěhovala na začátku března letošního roku. „Rozhodnutí opustit stávající prostory padlo koncem roku 2019. Byl nám oznámen termín bourání celého areálu, předběžně tedy léto 2021. Představa jakékoliv finanční investice do prostorů, které nemají dlouhou budoucnost, navíc s komerčním nájmem a vysokými poplatky je pro neziskovou organizaci tohoto typu neúnosná,“ komentovala už dříve situaci studia ředitelka Lucia Kašiarová.

Dobrovolníci pomáhali už na jaře

Alta má okolo sebe velkou komunitu lidí a při organizaci různých akcí jim dobrovolníci vypomáhali už dříve. Ovšem když došlo na stěhování, byla každá ruka potřebnější víc než kdy dřív. „Dostali jsme k užívání celé jedno křídlo Invalidovny, ale byla tu potřeba udělat spousta práce, než jsme se sem mohli přestěhovat. Do toho zasáhla korona, takže se to všechno ještě více zkomplikovalo. Dobrovolníci nám v tu dobu opravdu hodně pomohli,“ vysvětluje Anežka Medová, koordinátorka dobrovolníků.

Alta vyzvala lidi přes sociální sítě a podpora na sebe nenechala dlouho čekat. „Zapojili se i tanečníci a další umělci, abychom se sem mohli nastěhovat co nejdříve. Korona nás sice zbrzdila, ale zase jsme si vše mohli lépe promyslet a naplánovat. Bylo na všechno víc času,“ připomíná Medová.

Místo na festival jeli dobrovolničit

A dobrovolníci jsou v Altě ale i o prázdninách. „Nemáme je tu permanentně, spíš jen, když je třeba něco aktuálně udělat,“ vysvětluje Anežka Medová. „Tentokrát jsme se spojili s neziskovou Inex, která organizuje různé workcampy jak v Čechách, tak po světě. A nyní tu máme dobrovolníky od nich na 14 dní,“ dodává.

Do Prahy přijelo 8 dobrovolníků ze všech koutů České republiky a dokonce i jedna Slovenka. „V časech před covidem jsme workcampy pořádali především v zahraničí, nynější situace nás ale donutila naše aktivity trochu přehodnotit, a tak je letos v nabídce více campů v Čechách,“ vysvětluje Dominika Přikrylová, vedoucí workcampu v Altě.

Všichni jsou to především studenti a díky letošnímu nezvyklému létu, kdy jet na dovolenou nebo si koupit lístky na festivalrovná se více méně loterii, se podle Přikrylové rozhodli prázdniny strávit dobrovolničením

Stačí podat přihlášku a vyrazit

A jak takový dobrovolnický workcamp probíhá? „Na našich stránkách si vyberete, do jaké činnosti byste chtěli svoji energii vložit. Můžete opravovat, hlídat děti, starat se o seniory nebo pomáhat s péčí o zvířata, pošlete přihlášku, my vybereme ty nejvíce motivované uchazeče, vy zaplatíte registrační poplatek a můžete vyrazit,“ popisuje jednoduchý proces Přikrylová.

Na místě pak dobrovolníci už nic neplatí. Ubytování a strava je v ceně. „Tady v Altě fungujeme tak, že bydlíme v jejich prostorách, které mají v Holešovicích a jídlo nakupujeme hromadně a pak máme služby a společně si vaříme,“ vysvětluje Dominika Přikrylová.

Kromě práce zbýva čas i na zábavu

Obvykle se pracuje asi 6 hodin, poté je prostor na individuální aktivity. „Většinou trávíme společně i ten volný čas. Tady u Alty je super, že můžeme v rámci workcampu navštěvovat různá jejich představení. I z tohoto důvodu je tady většina dobrovolníků,“ dodává.

Osm dobrovolníků akorát na zahradě Invalidovny brousilo a natíralo latě. „Chceme s nimi obložit ty toiky, co tu máme. Vevnitř žádné záchody nejsou, a tahle bouda není moc hezká, takže se těšíme, až nám ji dobrovolníci vylepší,“ uzavřela Anežka Medová.

Fotogalerie
24 fotografií