Betonový Prvok vznikal v Českých Budějovicích. Celá „akce“ začala asi před dvěma měsíci. Byť vytisknout samotný dům na obří tiskárně trvá zhruba 32 hodin, delší čas zabralo vyrobit vybavení pro dům, které je u tohoto prototypu dělané na míru a je vyrobené z opravdu z luxusních materiálů. „Všechny police i dřez jsou vyrobené ze subfosilního dubu. Což je dřevo, které je asi 6 tisíc let staré a bylo vykopané někde u Ostravy,“ řekl Ladislav Trpák, který se staral o finanční stránku projektu.

Ideální pro pár

Dům má celkovou rozlohu asi 45 metrů čtverečných a je vhodný pro pár. Kromě kuchyně propojené s obývákem je zde útulná ložnice s manželskou postelí a samozřejmě koupelna se záchodem.

„Baterie ve sprchovém koutě byla také vytištěna 3D tiskem, navíc celá sprcha dokáže šetřit až 90 procent spotřebované vody. Čidla v odpadní mřížce vyhodnotí, jak moc je ve vodě saponátů, případně, jestli se do sprchy někdo vyčůral, a podle toho buď vodu přefiltruje a pošle zpět do zásobníku nebo odteče do odpadu,“ popsal chytré řešení Ladislav Trpák.

Výhodou je variabilita a rychlost

Rychlost výroby ale není jedinou předností tohoto speciálního domu. „Velkou výhodou je především jeho variabilita. Jelikož jde o tisk, můžeme zvolit v podstatě jakýkoli tvar. Tento prototyp nám ukázal mnoho detailů, které se objeví vždy až při realizaci. Díky tomu jsme chytřejší a myslím, že v horizontu pěti let budeme schopni stlačit pořizovací náklady ke čtyřem milionům korun,“ vysvětlil Michal Trpák, který dům navrhl.

Náklady na výrobu prototypu byly mnohem vyšší, zhruba kolem 10 milionů korun. Do nich je ale třeba podle Trpáka započítat především náklady na vývoj a výzkum.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní odhalení prvního plouvoucího 3D tištěného domu Veronika Foltová

Komplikovaná doprava

Protože byl dům vyroben na jihu Čech, bylo potřeba ho do Prahy převézt, což s 30tunovým kolosem nebylo úplně jednoduché. „Museli jsme Prvoka rozložit na 3 části. Použili jsme i speciální návěs, na kterém byly nainstalované měchy, které tlumily nárazy, aby dům nepopraskal. Bylo nutné, abychom dům převáželi v noci, cesta do holešovického přístavu, kde jsme ho zase sestavovali dohromady, trvala 10 hodin,“ popsala dopravu Kateřina Nováková, členka realizačního týmu.

Na poslední chvíli jsme museli řešit i zapůjčení jiného pontonu, na kterém bude Prvok stát. Nechávali jsme si ho vyrobit na míru ve Švédsku, bohužel jeho výrobu zdržel koronavirus, a tak jsme si museli poradit jinak,“ doplnil kolegyni Michal Trpák.

Zábavné odpoledne

U příležitosti představení Prvoka veřejnosti jsou na Střeleckém ostrově naplánované i koncerty a další doprovodný program. Vstupné je 100 korun pro dospělé, děti do 15 let mohou jít zdarma.

„Tím vstupným jsme chtěli vyfiltrovat lidi, kteří se na Prvoka opravdu chtějí podívat. Jednak z důvodu epidemiologických opatření, jednak z důvodu, že i kapacita Prvoku je omezená. Najednou se tam vejde maximálně 50 lidí,“ vysvětlila tisková mluvčí projektu Monika Kopřivová.

Kromě komentované prohlídky jsou v úterý na programu i koncerty třeba Ibyho Popa nebo En.drua. Nudit se nebudou ani děti. Pro ně jsou připraveny hravé dílny, soutěže i workshopy s 3D tiskem.

Video
Video se připravuje ...

Minulý rok se na holešovickém Výstavišti v rámci Future Port Prague představila česká 3D tískárna.  Jiří Marek

V září bude Prvok na náplavce

Na konci srpna bude Prvok převezen na smíchovskou náplavku ke kobce č. 17. „Tam bude Prvok stát minimálně do konce září. Bude ho zde hlídat ostraha a zájemce provede náš průvodce, který návštěvníkům předá veškeré zajímavé informace o tomto unikátním domě,“ uzavřela Kopřivová.

Fotogalerie
26 fotografií