Požár vypukl kolem druhé hodiny odpoledne. Na místě zasahovaly čtyři jednotky pražských hasičů. Podle jejich mluvčího Martina Kavky se jednalo o požár elektrických rozvodů v technické místnosti v areálu Musea Kampa, které založila mecenáška Meda Mládková. „Přes 100 osob bylo vyzváno k odchodu do bezpečného prostoru,“ uvedli policisté s tím, že plavební komora byla uzavřena.

Hasíme pomocí CO2. Na místě je také Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy (ZZS), která si vzala do péče jednu osobu,“ dodal Kavka. Na to konto uvedla mluvčí ZSS Jana Poštová, že k požáru u Sovových mlýnů vyslali posádku záchranářů, inspektora a speciál ATEGO. „Ošetřili jsme jednoho muže, jehož zdravotní stav ale nevyžaduje transport do nemocnice. Další zraněné hlášené nemáme,“ popsala Poštová a dále uvedla, že „zdravotní stav ošetřeného muže není vážný, převoz do nemocnice nebyl nutný”.

Plameny se podařilo podchytit všas, aby se nešířily, zplodiny ale unikly do výstavních prostor, hasiči je museli odvětrat přetlakovou ventilací. Z technické místnosti po odpojení energií vynosili tlakové lahve. Zásah končil zhruba v 17:30.

Umění v ohrožení?

Museum Kampa spravuje mimo jiné sbírku děl průkopníka abstraktního umění Františka Kupky (1871 až 1957), jednoho z nejvýznamnějších představitelů světového umění 20. století. Sovovy mlýny, kde sídlí Museum Kampa, byly v roce 2002 zasaženy stoletou vodou. Díky obrovskému nasazení všech zaměstnanců muzea a pomáhajících dobrovolníků se je podařilo zase ve velmi krátké době otevřít veřejnosti.

Modlím se za to, aby byl požár brzy pod kontrolou, protože v Museu jsou sbírky nedozírné hodnoty. Držte nám, prosím, palce,“ uvedl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil (TOP 09) na svém twitterovém účtu.

Pospíšil je v zahraničí, řekl, že má o situaci v muzeu pouze obecné informace. „Začaly hořet klimatizační jednotky a technické zázemí muzea, což pokud se podaří udržet pod kontrolou, tak by samotný historický objekt muzea, kde jsou uloženy sbírky a umělecká díla, nebyl zasažen,“ uvedl pro Českou televizi. Podle jeho informací zřejmě kdosi svařoval panty a od plamenů se vzňalo obložení místnosti.

Evakuace uměleckých sbírek nakonec nutná nebyla. „Informace o přesunu obrazů se nakonec nepotvrdila. Jen se zvažovala. Nakonec k tomu nedošlo,“ dovysvětlil Kavka. Škodu určí vyšetřovatel příčin požárů ve spolupráci se zaměstnanci muzea, kurátorkou výstavy a majiteli sbírek. „V tuto chvíli prověřujeme možnost, ze požár pravděpodobně způsobil lidsky faktor,” nechal se slyšet Kavka.

Škoda vydá za desítky milionů

Ač umění zůstalo ušetřeno, přesto zůstanou po požáru nemalé škody. „Škodu na obrazech nedokážu vůbec odhadnout. Co se ale týká technických věcí, tak očekáváme škodu v řádu vyšších desítek milionů korun. Předpokládáme, že je kompletně zničena vzduchotechnika. Co se týká hlavních sálů, tam budeme muset řešit zřejmě malbu. Problém bude vzduchotechnika, protože muzeum není schopno bez ní fungovat,” řekl radní hl. m. pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09)

Část muzea bude podle Chabra moci fungovat i nyní, neboť muzeum má dvě klimatizační jednotky. Jedna z nich poškozena nebyla. „Nicméně, co se týká toho křídla, co je vidět od Vltavy, tak tam se obávám, že to bude trvat poměrně delší dobu. Když budeme optimističtí, tak to potrvá měsíc, měsíc a půl, v horším případě i déle,” řekl radní.

Podle radního zřejmě při opravě vznikl požár v technické místnosti, kde je umístěna vzduchotechnika a kompletní elektroinstalace a rozvody muzea. „Požár se naštěstí podařilo v tomto místě lokalizovat a udržet. Kompletně zničil technickou místnost, nicméně nezasáhl do ostatních prostor, kde jsou umělecké sbírky,” dodal.

Požár Sovových mlýnů na Kampě
Autor: Jakub Veinlich
Fotogalerie
33 fotografií