V Praze v současnosti stojí zhruba 136 tisíc stožárů veřejného osvětlení různých druhů, výšek a tvarů. Na nich se nachází nenápadný hliníkový štítek s číselným kódem, skrz který se dosud daly telefonicky hlásit závady konkrétních stožárů, potažmo fungovaly jako orientační body. „Pokud někdo utrpěl na ulici infarkt, zpravidla se dispečeři ptali na číslo na stožáru, který stojí opodál,“ uvedl na vysvětlenou Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Ve prospěch cyklistů a turistů

Počátkem června letošního roku začíná Praha na stožáry veřejného osvětlení instalovat nové destičky. Ty kromě číselné kombinace budou obsahovat ještě QR kód, který bude skýtat daleko více možností využití pouličních lamp. „Ještě před dvěma roky bylo veřejné osvětlení zanedbávanou popelkou. Lampy se nesystematicky obměňovaly bez většího rozmyslu a nikdo neřešil potenciál jejich dalšího možného využití,“ vysvětlil radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). „Ten nyní nastává pomocí štítků s QR kódem.“

Čím se tyto štítky budou odlišovat od těch předešlých, jaké budou mít funkce a proč? „Do dnešního dne jsme přijali více než 47 tisíc hlášení poruch na veřejném osvětlení. Telefonáty od veřejnosti bývají často dlouhé a komplikované na vyřízení,“ vysvětlil Libor Fiala, člen představenstva THMP. Naopak formou QR kódu, který lze naskenovat prostřednictvím chytrého telefonu, lze hlášení o závadě poslat na dispečink během několika vteřin a několika málo kliknutí. Poslat přitom bude možné nejen informaci o závadě, ale klidně také fotografii.

„Skrz webové rozhraní se pak obyvatelé dozvědí i zpětnou vazbu formou hlášení, že byla závada odstraněna. Hlásit lze přitom jak poruchu přímo osvětlení, tak například výlep nelegální reklamy, která přispívá k nežádoucímu vizuálnímu smogu, eventuálně nasměrování na nějaké konkrétní místo či informace jiného druhu,“ uvedl Fiala s tím, že QR kód může v zásadě suplovat i jakýsi informační systém.

Číselná kombinace na štítku zůstane zachována, právě v případech volání například záchranky, kdy k oskenování nebude příliš času a prostoru. Na druhou stranu, aplikace, kterou THMP nadále v tomto pilotním projektu vyvíjí, by měla obyvatelům pomoci v lepším pohybu po Praze v případě ztráty orientace. Pomocí QR kódu totiž půjde skrze internetovou aplikaci snadněji a bez nutnosti zavolání zjistit svou polohu. „Možnost využití QR kódů také nabízí rozvoj využití v cyklistice nebo turismu,“ upřesnil Jílek. Představit si například můžeme takovou aplikaci, která by turisty po naskenování kódu informovala o historických či jiných zajímavostech v lokalitě, ve které se nachází.

Kus za kus

Nové destičky se oproti těm předchozím liší nejen funkčností, ale i materiálem. Už nebudou z hliníku, který rychleji podléhal povětrnostním podmínkám, nýbrž z nerezové oceli. „Jelikož ty předešlé často ničili vandalové, budou nové štítky připevňovány na stožáry speciálním lepidlem, které by míru vandalizace mělo minimalizovat,“ vysvětlil Jílek. Destičky budou až na výjimky jednotné. „Třeba u stožárů podél rychlostních komunikací předpokládáme, že budou větší, aby mohl být větší a tudíž i ze silnice čitelnější  číselný kód,“ doplnil Fiala.

Výroba jednoho štítku by měla přijít na cca 10,- Kč. Podle Jílka jde o cenu, která je v zásadě totožná s předchozími štítky. Ty byly dodávané externí firmou. THMP si pro ty nové přitom pořídilo vlastní laserovou výrobnu, zároveň i aplikace vyvíjí společnost sama. „Podmínkou tohoto nového systému bylo, aby nedošlo k prodražení systému veřejného osvětlení,“ nechal se slyšet Jílek.

Desítky štítků se brzy rozrostou na tisíce

V současnosti jsou nové štítky v Praze k vidění v řádech desítek kusů, zejména v blízkosti Staroměstského či Mariánského náměstí. Do konce roku by jich společnost měla umístit zhruba tisíc, přičemž s postupujícími roky se jejich počet bude zvyšovat. Postupně plně obmění stávající hliníkové destičky. Podle Jílka je reálné, že by se ročně stihly štítky vyměnit na 10 tisíc lampách, což při plné obměně potrvá zhruba 13 let. Přednost bude mít historické a širší centrum Prahy.

Fotogalerie
14 fotografií