"Snažíme se najít všechny možné způsoby, jak propagovat kulturu v Praze a jak ji zpřístupnit lidem. Hledáme i nové reklamní prostory," řekla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Dodala, že ve vnitřních prostorách tramvaje budou inzeráty výhradně na kulturní akce, které se budou v metropoli konat.

Jedeme za kulturou

Tramvaj lidé poznají podle nápisu Jedeme za kulturou a podobizen 18 pražských umělců z různých oblastí umělecké činnosti, kterými je tramvaj z vnější strany vyzdobená. Svůj portrét zde mají například malířka Toyen, spisovatel Karel Čapek, básnířka Jiřina Hauková nebo výtvarný a literární teoretik a kritik Jindřich Chalupecký. S životopisy vyobrazených osob se zájemci mohou seznámit na webové stránce jedemezakulturou.praha.eu, kde budou také zveřejněny bližší informace o projektu.

V budoucnu by se podle Třeštíkové měla v tramvaji konat vystoupení pouličních umělců i další akce. První koncerty pouličních kapel se uskuteční v rámci festivalu Praha žije hudbou. Ten se bude v hlavním městě konat od 25. do 27. června.

Kulturní tramvaj bude podle mluvčí DPP Anety Řehkové zařazena do standardního provozu. Platit tak budou běžné jízdenky i kupony pro dlouhodobé cestování. Tramvaj bude projíždět zastávky jako Národní divadlo, Národní třída, Václavské náměstí a Anděl.