„Považuji za jednoznačně prokázané, že se dopustili trestných činů popsaných v obžalobě,“ prohlásil státní zástupce u pražského městského soudu. Vinu úředníků podle něj potvrdily listinné důkazy, znalecké posudky i výpovědi některých svědků. Obžalovaní naopak podle žalobce vypovídali účelově a jejich tvrzení byla vyvrácena. Jan H. u hlavního líčení v lednu uvedl, že neměl k případu restitucí úplný spis a že udělal chybu. Oba referentovi bývalí šéfové uvedli, že z právního hlediska už rozhodnutí Jana H. nárokům Bednářové a dalších vyhovět nepřezkoumávali.

Jan H. a Emilie B. se podle státního zástupce dopustili trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až dvanáctileté tresty. Petr Ch. je obžalován z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti, které se trestá až pětiletým vězením. Ve prospěch obžalovaných mluví podle Pražáka pouze jejich dosavadní bezúhonnost. Přitěžuje jim však velmi vysoká výše škody a Janu H. s Evou B. i to, že jednali po předchozím uvážení.

Pozemky, které Emilie B. a další v restitucích nezákonně získali, se mají podle žalobce vrátit zejména České republice. Jan H. s Evou B. by pak podle jeho návrhu měli uhradit několikamilionovou škodu způsobenou stavební společnosti Metrostav. Pražák proto nenavrhl uložit dvojici peněžité tresty. Další poškozené odkázal na civilní řízení.

Neměli právo

Obžaloba popisuje několik rozhodnutí pozemkového úřadu z let 2009 až 2012. Emilie B. a v některých případech i další restituenti na jejich základě obdrželi lukrativní pozemky jako náhradu za to, že jim stát nevrátil statky po Bečvářovi ve Strašnicích a na Žižkově. Nyní pětadevadesátiletou ženu označil Jan H. za neteř po Janu Marii Bečvářovi, přestože měla pouze ze závěti nárok na dědictví po jeho bratru Josefovi. Další restituenti zase mohli dědit pouze po jeho sestře. V několika případech nemovitosti původně vlastnili všichni tři sourozenci, a pětice tak měla dostat pouze dvě třetiny nároku, někdy patřily pouze Janu Marii Bečvářovi, a neměla je obdržet vůbec.

Restituenti po sourozencích Bečvářových získali řadu pozemků v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun. Když žádali také pozemek na Žižkově, na kterém postavila bytový komplex firma Metrostav, zjistili právníci Metrostavu, že Emilie B. není příbuznou původního majitele. Jejich zjištění v roce 2014 potvrdilo ministerstvo zemědělství. Metrostav, pozemkový úřad a další společnosti nyní žádají po trojici obžalovaných náhradu škody.

Restituci původně potvrdila rozhodnutí úřadů a soudů. Až loni Státní pozemkový úřad definitivně zrušil rozhodnutí o restitučním nároku Emilie B. na část pozemků. Některé pozemky byly v roce 2016 kvůli vyšetřování zablokovány.