COVID Praha pražský magistrát vymyslel a schválil v dubnu v reakci na koronavirovou krizi a fakt, že pražští podnikatelé nemohli žádat o půjčky v rámci prvních dvou státních programů. Poté okolnosti schválení řešil kontrolní výbor na základě posudku, který si vyžádala jeho předsedkyně Jaroslava Janderová (ODS) od ministerstva vnitra a podle kterého město schválením programu porušilo zákon.

Podobný posudek získala radní Hana Marvanová (za STAN). Ta na výboru kritizovala i fakt, že radní dostali podklady pro schválení programu až ve středu v noci a hned ve čtvrtek ráno se o nich na mimořádné radě hlasovalo. Materiály nebyly ani předloženy k připomínkám odborům, jak to stanovují interní pravidla magistrátu.

Hřib v pondělí řekl, že ministerstvo vnitra svůj názor změnilo po konzultacích s ministerstvem pro místní rozvoj, které řeší evropské fondy. Praha do fondu pro záruky úvěrů vložila 600 milionů korun ze svého operačního programu Praha - pól růstu. Ředitel odboru evropských fondů Karel Anderle uvedl, že původní stanovisko se zaměřovalo jenom na české právo, kterému je však v případě peněz z fondů Evropské unie nadřízeno to evropské.

Porušení procesních pravidel

Primátor připustil, že při schvalování programu nebyla splněna všechna procesní pravidla, například tzv. připomínkové kolečko. „Jednoznačným imperativem byla rychlost,“ řekl a dodal, že zvoleným postupem se podařilo podporu podnikatelům zajistit rychle. Zrychlení běžných rozhodovací procesů ostatně je i smyslem nouzového stavu, který v té době platil, dodal Hřib. Kritizoval v té souvislosti přístup opozice, která zpochybňovala zákonnost programu. „Je zjevné, že jejich tvrzení byla nepravdivá a zbytečně znejisťovala pražské podnikatele,“ řekl.

Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II, do kterého se ale pražští podnikatelé nemohli hlásit. V obou případech šly úvěry přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB). Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10 000 korun do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha za půjčky ručí do 80 procent. Program se vztahoval na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur. Do aktuálního vládního programu COVID III již mají přístup i pražští podnikatelé.

Fotogalerie
46 fotografií