Od čtvrtečních 15 hodin, kdy byla vydána výstraha, do půlnoci evidují hasiči ve středních Čechách pět událostí. Například v Hospozíně na Kladensku bouřka poškodila eternitovou střechu na jedné budově, v Kmetiněvsi na Kladensku popadaly tašky ze střechy na silnici, střechu hasiči částečně zakryli, aby do domu nezatékalo. „V Kněževsi na Rakovnicku byl ucpaný odtok pod silnicí, který se snažili rakovničtí hasiči uvolnit speciální proudnicí,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Popadané stromy

Od půlnoci do dnešních 7 hodin mají hasiči v celém regionu nahlášeno dalších devět událostí, ve všech případech jde o popadané stromy. „Samozřejmě je to tím, že je lidé postupně objevují, jak jezdí do práce,“ dodala mluvčí.

Škody i v Praze

Hasiči měli dost práce i v Praze. „V souvislosti s vydatným deštěm jsme v Praze během večera a noci zasahovali u celkem pěti případů,“ uvádí pražští hasiči na svém twitteru. Z toho tři výjezdy byly z důvodu odčerpání vody ze zatopených sklepů. V dalších dvou případech hasiči vyjížděli k popadaným stromům na silnici. 

Výstraha před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí platila od čtvrtečního odpoledne pro Prahu, celý Jihočeský kraj, většinu Středočeského kraje a Vysočiny a část Pardubického a Královéhradeckého kraje. V pátek ve středních Čechách a Praze meteorologové očekávají převážně zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší teploty budou 16 až 19 stupňů.

Autor: