Muž ohrožoval cestující 18. března v tramvaji číslo 17 na Rašínově nábřeží. Incidentu předcházela výzva řidiče tramvaje, který muže žádal, aby si nasadil roušku.

Přivolaní policisté násilníka vyzvali, aby téměř třiceticentimetrový nůž odložil. Ten to odmítl a se zbraní se proti policistům rozešel. „V tento moment policisté využili svého zákonného oprávnění a muže postřelili do oblasti stehna, a to z důvodu ochrany své osoby a ochrany života a zdraví cestujících,“ uvedla již dříve mluvčí pražské policie Lucie Drábková.

Postřeleného útočníka policisté zadrželi a poskytli mu první pomoc. Zraněný muž byl převezen do nemocnice, kde podle policie ještě kopl do podbřišku zdravotní sestru. Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že muž ve stejný den ohrožoval nožem cestujícího i v jiné tramvaji.

Protože byl při použití služební pistole zraněn civilista, prověřovala zákrok policistů GIBS. Důvodem bylo podezření z těžkého ublížení na zdraví a zneužití pravomoci úřední osoby. „Detailním prověřováním, v rámci něhož byly vyhodnoceny všechny provedené úkony, kamerové záznamy a znalecký posudek z oboru balistiky, jsme vyhodnotili, že služební zákrok a následné použití služební zbraně bylo naprosto v souladu se zákonem,“ uvedla Nguyenová. Inspektoři proto případ odložili.

Video
Video se připravuje ...

V tramvaji ohrožoval muž řidiče nožem. Přivolaní policisté jej střelili do nohy. Policie České republiky

Fotogalerie
15 fotografií