Technologie, kterou tým chemika Jiřího Mosingera poprvé představil už v roce 2006, má potenciál zkvalitnit ošetřování a hojení ran. Mosinger popsal, že s kolegy kombinují vlastnosti nanomateriálů – částic a vlákenných membrán s fotogenerací takzvaného singletového kyslíku, vysoce oxidativní a toxické částice s krátkou dobou života a difuzním dosahem.

„V rámci naší technologie se snažíme o zapouzdření nebo o povrchové vázání speciálních látek, takzvaných fotosenzityzérů, které generují ten singletový kyslík do nebo na nanostrukturované materiály. Po ozáření světlem potom tyto fotosenzityzéry dopované materiály získávají sterilní charakter,“ popsal vědec.

Technologie byla dosud v Praze otestována na zhruba 160 pacientech s bércovými vředy. „Materiály fotoaktivní nánovlákenné membrány posloužily jako obvazy, smyslem bylo zabránit sekundární infekci,“ řekl Mosinger. V rámci této technologie si bakterie vůči singletovému kyslíku nedokáží vytvořit rezistenci, což je podle vědce problém u mnohých dalších vysoce dezinfikujících materiálů.

Úvodní investici 12 milionů korun LAM-X poskytnou jako zakladatelé dceřiná společnost UK Charles University Innovations Prague (CUIP) a biotechnologický inkubátor Ústavu organické chemie a biochemie AV i&i Prague. Jaromír Zahrádka z i&i zdůraznil, že vedle podpory rozvoje a efektivity výzkumného týmu bude firma LAM-X hledat i další partnery a investory. Technologie by měla v následujících letech projít fází preklinických testů, zakladatelé předpokládají, že před začátkem klinických testů už bude ve hře další investor.

Ředitel CUIP Otomar Sláma vystoupil 20. února 2020 na tiskové konferenci dceřiné společnosti Univerzity Karlovy Charles University Innovations Prague (CUIP) a i&i Prague k založení společnosti LAM-X.
Autor: ČTK / Roman Vondrouš

Podle Otomara Slámy z CUIP je cílem „vypilovat“ technologii tak, aby vyhověla přísným standardům a nárokům společností, pro které by mohla v budoucnu připravit konkrétní produkty. „Nová technologie může být využita nejen v medicínském sektoru, ale také pro výrobu obalových materiálů a filtračních systémů,“ uzavřel šéf představenstva LAM-X Roman Chaloupka.

Společnost CUIP založila UK v roce 2018. Jejím hlavním úkolem je právě zakládání a podpora spin-off firem k efektivnějšímu přenosu vědeckých znalostí a technologií z univerzit ke komerčním partnerům a k veřejnosti. V lednu letošního roku založila firmu Charles Games, která zaštiťuje vývoj a prodej počítačových her vyvinutých na univerzitě.

Fotogalerie
4 fotografie