Žádosti mělo, jako každý rok, podat Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10 (CSOP), což je příspěvková organizace zřízená městskou částí. Jenže loni na podzim o dotace v řádném termínu nepožádalo! Doplatí na to důchodci, nemocní a rodiče s malými dětmi?

Opozice v tom vidí jasné selhání Michala Kočího (Piráti), radního Prahy 10 pro oblast sociálních služeb. „Každý radní před panem Kočím dohlížel na to, aby takto důležité žádosti odcházely včas a kvalitně, protože se týkají přímo obyvatel,“ uvedl zastupitel a Kočího předchůdce Ondřej Počarovský (TOP 09).

Podle mluvčího radnice se chyba stala jinde. „Vinou osobního selhání ředitele, respektive příslušných zaměstnanců, neposlalo CSOP žádost o dotace na magistrát. Jedná se o každoroční úkon, který je zcela v kompetenci vedení této naší příspěvkové organizace,“ řekl Blesku Jan Hamrník, mluvčí Prahy 10.

10 milionů plus, 50 minus

Asi 10 milionů chtěla letos Praha 10 ušetřit zrušením polikliniky v Malešicích. „Uspořené finanční prostředky zůstanou v rozpočtu městské části v kapitole sociální oblasti a zdravotnictví, kde budou využity zcela pro potřeby občanů Prahy 10,“ tvrdil loni v červnu radní Kočí. Jenže teď to vypadá, že z peněz bude jen rychlá záplata na daleko větší díru v rozpočtu.

Nyní probíhají jednání mezi Prahou 10 a pražským magistrátem, jak šlamastyku vyřešit. „Hledáme adekvátní možnosti, například v rámci druhého kola grantového řízení,“ řekl Blesku mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.