Tisíce lidí se před šestou hodinou shromáždily na Václavském náměstí a napjatě očekávaly projekci, kterou si místo tradičního ohňostroje letos připravila Praha. S videomappingem My, Praha, jehož první projekce začala v 18:15 a skončila zhruba o deset minut později, pomáhaly i děti z pražských základních škol.

Velryby, tenisové rakety, fotbalová hřiště... I tak děti metropoli budoucnosti vidí.  „Stovky nejmenších žáčků z českých škol dostaly české fixy, tempery a pastelky, aby nakreslily do šablony historické budovy Národního muzea, jak vidí budoucí Prahu,“ řekla Blesku k výrobě promítané show za organizátory, firmu Art4Promotion, Lenka Střítecká.

Ústředním tématem při tvorbě výsledné projekce pro ně byly děti. „Budoucností Prahy jsou totiž především ony,“ vysvětlila Střítecká. Více než dvacetičlenný tým organizátorů měl na výrobu videomappingu necelé dva měsíce, projekt vyšel na téměř dva miliony korun. Podílelo se na něm několik základních škol, ale také složky integrovaného záchranného systému. Rekordní mappovaná plocha tvořila zhruba 7000 metrů čtverečních.

Tisíce snímků

Videomapping neřešil žádná historická témata jako například poseldní videomapping, který se na fasádu Národního muzea promítal ku příležitosti 30 let od sametové revoluce. Naopak - podle organizátorů měl oslavit budoucnost, příchod nového roku. Sekvence byla složena ze sedmi různých obrazů.

Samotný proces vytváření animace byl podle tvůrců animace velmi složitý a bylo potřeba několik počítačů. Z nich jsou některé pracovní stanice a další určené jen na vykreslování snímků animace. Těch snímků je třicet za jedinou sekundu. To je 18.000 snímků desetiminutové animace, které mají dále několik vrstev. To podle tvůrců v praxi znamená, že každý snímek musí být vykreslený několikrát. Novoroční videomapping mají lidé možnost zhlédnout ještě v 19:15 a ve 20:15.

Fotogalerie
30 fotografií