Podle mluvčího ÚZSVM Radka Ležatky špatný stav dřevin není jediným problémem areálu. O trvalé otevření zámku veřejnosti se dlouhodobě snaží spolek Hradní potok. Zámek s historickým parkem, který se rozkládá na třech hektarech, pochází přibližně z roku 1725. ÚZSVM ho opakovaně, ale neúspěšně, nabízel k pronájmu, naposledy letos v dubnu za 247.000 korun měsíčně.

Zpřístupnění parku

„Areál Veleslavínského zámku má velký potenciál stát se zeleným srdcem velké části Prahy 6. Jakýmkoli úvahám o otevření parku brání havarijní stav stromů. Pro otevření zámku bude třeba vést ještě další jednání mezi městskou částí, ÚZSVM a případně i hlavním městem Prahou,“ sdělil zastupitel Petr Píša.

Podle Ležatky by návštěvníky mohl ohrozit špatný stav budov. „Ovšem pokud chce Praha 6 otevřít areál veřejnosti, nic jí nebrání si ho pronajmout. Nabídku však v žádném z mnoha kol transparentního výběrového řízení nepodala,“ dodal.

Barokní zámek byl naposledy rekonstruován v roce 1986. ÚZSVM ho převzal v roce 2015 od ministerstva práce a sociálních věcí. Areál měl být loni nabídnut k odkupu v dražbě za 382 milionů korun. Ministerstvo kultury ale prodej kvůli nesouhlasu veřejnosti i některých politiků zastavilo. Podle spolku Hradní potok by měl zámek s parkem sloužit veřejnému zájmu. Mohl by tu podle jeho zástupců vzniknout třeba kulturní prostor. Praha 6 dříve uvedla, že by sem chtěla přestěhovat základní uměleckou školu. Zájem získat areál do svého majetku má podle dřívějších informací také magistrát.

Fotogalerie
12 fotografií