„Nahrávání kuponů od rána funguje, respektive nahrání do mobilu tak, aby sloužil jako takzvaný identifikátor pro přepravní kontrolu. My jsme dokonce pro případy, kdyby se někomu vybil mobilní telefon, vybavili revizory powerbankami. Je třeba ale upozornit, že každý musí mít svůj kabel, ty revizoři nemají,“ řekl Witowski.

Jakmile si cestující kupon do mobilu převede, plastová karta mu přestane platit. „Ten identifikátor může být jenom jeden. Je to zejména z toho důvodu, aby nebylo možné půjčit někomu kartičku a v kapse mít mobil. Funguje vždy jen jedno zařízení,“ řekl Witowski. V aplikaci Lítačky si kupon ale v případě potřeby může cestující převést zpět na kartu. Pokud má kupon v mobilu a revizorům jej neukáže, platí pro něj stejný postih, jako by u sebe neměl Lítačku.

Od možnosti převést si kupon do mobilu si DPP slibuje, že by se mohl snížit počet černých pasažérů. O kolik, ale zatím podle ředitele nelze říci. „Vše, co zpříjemňuje lidem cestování v MHD, tak jednak vede k vyššímu počtu uživatelů MHD, a pak, já předpokládám, že povede i k úbytku černých pasažérů,“ řekl Witowski.

Aplikace PID Lítačka je od loňska součástí nového odbavovacího systému. Stáhlo si ji přes 630 000 lidí a pravidelně ji využívá více než 139 000 cestujících. Prostřednictvím aplikace bylo zakoupeno 1,7 milionu jízdenek.

Fotogalerie
3 fotografie