Sluneční stráň, jak se přezdívá části parku Folimanka u novoměstských hradeb, neustále čelí vandalům. Zeď Bastion využívají běžně sprejeři ke sprejerským hrátkám. Před pár dny však došlo v místě ke zlámání stromů, které zde vysadila městská část v rámci rozsáhlé revitalizace, ta odstartovala v roce 2017.

Kdo za zničení stromů může, zatím nikdo neví. „Městská část požádala městskou policii o zvýšení dohledu v parku,“ sdělila pro Blesk.cz mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. Škoda zatím ještě není vyčíslena. Čtyři kusy dřevin Tilia platyphylos „Fastigiata“ by měly být nahrazeny na jaře příštího roku na základě vhodných klimatických podmínek.

„Nárazově řešíme problémy s vandaly téměř ve všech parcích na Praze 2. Folimanka není výjimkou a na Sluneční stráni došlo již v minulosti k poškození nové výsadby a po dokončené revitalizaci došlo i k odcizení velkého množství vysazeného rostlinného materiálu,“ dodává Zoulová.

Sluneční stráň je od revitalizace oblíbenou odpočinkovou lokalitou. „Součástí tehdejšího projektu byly terénní a sadové úpravy, realizace stezky podél barokního Bastionu a vybudování odpočinkových teras a chodníků, doplněných parkovým mobiliářem – lavičkami, osvětlením, odpadkovými koši a pítkem,“ uvedl rozhořčeně Václav Vondrášek, místostarosta Prahy 2 pro oblast životního prostředí, oblast výstavby a územního rozvoje a oblast památkové péče.

Fotogalerie
13 fotografií