Dlouholetá kauza kolem Slovanské epopeje píše další kapitolu. Nečekaně se vrací zpět do Moravského Krumlova, kde 48 let setrvávala. Radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) vysvětlovala přesun do Krumlova tím, že nechce, aby plátna setrvávala sbalená, naopak je důležité vystavit je pro veřejnost. „Nejbližší možný termín a nejvhodnější prostor nabídl Moravský Krumlov,“ uvedla Třeštíková. Podpořil ji i primátor Zdeněk Hřib (Piráti): „Prosím vás (zastupitele, pozn. red.), abyste zvážili aspekt velkorysosti, kterým je hodné hlavní město,“ promlouval k pražským zastupitelům.

Během tříhodinové debaty hostů a politiků převažovaly spíše názory proti půjčení epopeje. Tím zásadním bylo, že Praha obdržela nabídku také od zámku Zbraslav, který má podle Dominiky Dubnerové, jež zastupovala vlastníky zámku, vyhovující prostory: „Zámek má tři patra, pět tisíc metrů čtverečních užitné plochy pro expozici a v dojezdové vzdálenosti dvacet minut od centra,“ jmenovala výhody. Zastupitel Jan Wolf (Spojené síly pro Prahu) pak poukazoval na to, že o vystavení na zámku ve Zbraslavi si dopisoval i samotný Alfons Mucha s majiteli.

Dědicové

Do diskuze se vložili i dva ze tří dědiců Alfonse Muchy. John Mucha, který se soudí s hlavním městem o vlastnictví cyklu, podpořil Moravský Krumlov a připomněl, že Alfons Mucha daroval Slovanskou epopej hlavnímu městu za předpokladu, že pro cyklus zřídí reprezentativní prostory: „Chtěl bych připomenout apel šedesáti sedmi senátorů napříč politickým spektrem dočasně umístit Slovanskou epopej do doby, než Praha splní dědečkovu darovací podmínku, v Moravském Krumlově. Jakmile Praha splní tuto podmínku, já budu první, kdo bude podporovat návrat do Prahy,“ přimluvil se John Mucha.

Opačné přání vyslovila druhá dědička, Jarmila Mucha Plocková: „Celý komplex zámeckých budov je dokonale připraven, aby pojal nejen dvacet pláten epopeje, ale nabízí další prostory pro vystavení maleb,“ bránila zámek ve Zbraslavi Plocková.

Epopej na Moravě

Zastupitelé hlavního města nakonec rozhodli, že plátna budou od června 2020 na 5 let vystavená ve východním křídle zámku v Moravském Krumlově. Město ale musí splnit určité podmínky Prahy - opravit východní křídlo a instalovat speciální osvětlení a techniku, které bude udržovat stabilní teplotu a vlhkost. Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) odhaduje náklady na 30 milionů korun. Zároveň probíhá rekonstrukce jižní části zámku za 120 milionů korun. Z rozhodnutí měl starosta města obrovskou radost: „Jsem nadšený a jsem za to moc rád,“ byla bezprostřední reakce Třetiny, který za návrat epopeje bojoval od roku 2011, kdy byla odvezená do Prahy.

Fotogalerie
17 fotografií