Do situace, kdy bude nutná resuscitace, se lze dostat úplně nečekaně. Ať už při cestě z práce, nebo při rodinné oslavě. Podle mluvčí pražské záchranky a zároveň operátorky Jany Poštové lze ze statistiky odvodit, že každý z nás se na 99 % setká s tím, že někoho bude resuscitovat. V 85 % případů jde o příbuzné a známé. „Šedesát procent zástav srdce se stane v domácím prostředí,“ vysvětluje zkušená operátorka.

Právě Jana Poštová je často tím, kdo na druhé straně telefonu dává volajícím rady, co je potřeba urychleně dělat. „Na začátku hovoru mi lidé někdy říkají, že to určitě nezvládnou. Na to mám osvědčenou větu. Říkám jim, že tomu člověku nemohou víc ublížit. Mohou ho pouze zachránit,“ říká mluvčí a operátorka.

Rekord padl

Na Mariánském náměstí si rozložili pražští záchranáři na světový den záchrany života již před sedmou hodinou červený stan, v němž na podložce měli cvičnou figuru. Během dne se u ní vystřídalo přes 200 lidí a v 15:11 skončili s nepřetržitým resuscitováním: „Zájemců jsme měli ještě spoustu, ale chtěli jsme výzvu ukončit, aby případný vyzyvatel neměl tak těžkou úlohu,“ směje se mluvčí záchranky a dodává: „Resuscitaci ukončovali obyvatelé Brna a tím jsme pomyslně předali štafetu na jih Moravy,“ škádlí kolegy Jana Poštová, kterou překvapilo, jaký byl nakonec o resuscitaci velký zájem mezi kolemjdoucími.

Najednou spadl chlap

Ráno dorazili také dva studenti střední zdravotnické školy, v níž mají povinné kurzy první pomoci. „Přišli jsme je sem podpořit. Resuscitaci máme natrénovanou,“ prozrazují Filip T. (17) a Šimon Kořínek (18). Starší student už musel jednou člověku na ulici poskytnout rychlou pomoc. „Přede mnou zničehonic zkolaboval velký chlap. Vůbec jsem to nečekal. Přiběhl jsem k němu, řekl kolemjdoucí, ať zavolá tísňovou linku a zahájil resuscitaci. Nebylo to rozhodně nic příjemného,“ vzpomíná Šimon a dodává: „Přišlo mi to hrozně zdlouhavé a s každým stlačením jsem čekal, kdy už přijede záchranka.“

Ředitel pražské záchranky Petr Kolouch vysvětluje, jak se má správně provádět resuscitace:

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak správně resuscitovat. Jiří Marek

Bee Gees a Rolničky

Podle statistik provedou lidé v Praze za pomoci operátorů přes 750 resuscitací za rok, přičemž osm z 10 kolemjdoucích ihned zahájí masáž srdce. Podle ředitele pražské záchranky Petra Koloucha patří obecně Češi mezi nejlepší národy na světě v poskytování masáže srdce. „Ve světě dvacet lidí ze sta se normálně vrátí do života. V Praze je toto číslo dokonce dvojnásobné,“ chválí své spoluobčany ředitel. Jeho kolegové stihnou k místu dojet mezi osmi až 10 minutami.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel pražské záchranky Petr Koluch prozrazuje, proč je důležitá resuscitace. Jiří Marek

Správná resuscitace se provádí s napnutýma rukama, hranou dlaně do středu hrudního koše mezi bradavkami. „Stlačovat byste měli ve stejném tempu. Můžete si třeba broukat písničku Rolničky nebo Stayin’ Alive, které jsou ve správném tempu,“ radí ředitel, jak se uklidnit a zároveň udržovat životně důležitý rytmus.

Fotogalerie
15 fotografií