Hned vedle diskutovaných pozemků v Letňanech, které leží mezi letišti Letňany a Kbely, se nachází budovy Výstaviště Letňany. Pozemek patří ministerstvu financí, ale samotné postavené objekty vlastní PVA EXPO, v jejímž čele je miliardář a místostarosta Letňan Pavel Sehnal.

Výstaviště skončí

Právě o výstavišti se minulý týden zmínil premiér Andrej Babiš, který varoval primátora Hřiba, že by o Výstaviště mohla Praha přijít, pokud se nedomluví: „Bylo by dobré, kdyby se pan Hřib (primátor Prahy) zamyslel nad tím, proč je pražské výstaviště v takovém stavu, v jakém je, a proč nefunguje jako BVV Brno. Může se totiž samozřejmě stát, že pokud nám ty pozemky neprodá, budeme to (úřednickou čtvrť) řešit na tomto místě, a potom to výstaviště skončí a bude to jeho odpovědnost,“ řekl Babiš Blesku. 

Podle Hřiba by byl takový záměr složitý a schvalovala by ho Praha. Podle něj by bylo lepší spolupracovat a neházet si klacky pod nohy. S tímto výrokem souhlasí také Pavel Sehnal, jenž má Výstaviště do 31. března 2020 pronajaté: „Výstaviště dnes navštěvuje přibližně milion návštěvníků ročně, a hlavně zde vystavuje osm a půl tisíce malých a středních firem, které by možná bez výstaviště zanikly. Nedodávají své zboží do velkých řetězců, ale jednají se zákazníky přímo, a proto potřebují vystavovat v Česku,“ vyzdvihuje úlohu areálu.

Státní pokladna bez miliard

Ročně podle něj výstaviště ovlivňuje 850 miliard tržeb vystavovatelů. „I kdyby kvůli nám zrealizovali jedno, dvě procenta, pořád by to bylo v řádech miliard,“ varuje před možnou ránou, co by zastavění výstaviště mohlo přinést české ekonomice. Podle něj je v Letňanech vhodnější pozemek, než ten, po němž touží premiér. Navíc diskutované pole nemá jednotný územní plán a má řadu omezení kvůli letištím, mezi nimiž leží.

Přesto český miliardář představil svou koncepční studii Andreji Babišovi i Zdeňku Hřibovi. „Oba ji přijali různě a měli k ní své výhrady,“ řekl novinářům Sehnal. Podle něj je její hlavní výhoda, že kromě úřednických budov jsou zde i další administrativní budovy, které nabízejí dostatek pracovních míst rozvíjejícím se Letňanům. V městské části by v dalších letech mělo vzniknout až 15 tisíc nových bytů. Ve studii se počítá i se stavbou soukromé nemocnice nebo bytů. Pavel Sehnal do svého konceptu zakomponoval i stadion pro velodrom, který v hlavním městě chybí. Do dalších týdnů miliardář doufá, že bude moci sloužit jako prostředník mezi Babišem a Hřibem. 

Fotogalerie
18 fotografií